Waarschuwingen voor ongerichte reclame in het straatbeeld


Gepubliceerd op 4 september 2023

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft in augustus drie waarschuwingen gegeven voor ongerichte reclame op openbare plaatsen. Verschillende aanbieders hadden de nieuwe reclameregels omtrent online gokken overtreden. Deze zijn op 1 juli van dit jaar in werking getreden.

In de periode na inwerkingtreding van het verbod ontving de Ksa meerdere signalen. Uit deze signalen bleek dat er nog steeds reclame-uitingen zoals billboards en abri’s van verschillende aanbieders van online kansspelen zichtbaar waren op openbare plaatsen.

Waarschuwing in plaats van boete

De Ksa heeft de aanbieders vooraf geïnformeerd over de nieuwe regelgeving en waarschuwde hen de grenzen niet op te zoeken. Bij evidente overtredingen zou de Ksa direct handhavend optreden. Na het ontvangen van de signalen heeft de Ksa dan ook per omgaande informatie opgevraagd bij de betreffende gokaanbieders. Naar aanleiding van de adequate reacties en het directe handelen laat de Ksa het bij een waarschuwing. De reclame-uitingen zijn na het contact met de verschillende aanbieders gestopt en niet meer waargenomen.

Verbod op ongerichte reclame voor kansspelen op afstand

Op 1 juli 2023 is het verbod op ongerichte reclame voor online kansspelen  in werking getreden. Dit betekent dat reclame op TV en radio en in kranten en tijdschriften per 1 juli verboden is. Reclame op openbare plaatsen, zoals billboards en abri’s, en in voor het publiek toegankelijke gebouwen, zoals speelcasino’s, speelautomatenhallen, bioscopen en cafés, is ook niet toegestaan. Adverteren via onder andere internet, direct mailing, on-demand TV, social media of in de online spelomgeving blijft onder strenge voorwaarden toegestaan.