Ksa doet marktbreed onderzoek naar cashback-bonussen


Gepubliceerd op 8 september 2023

De Kansspelautoriteit (Ksa) is begonnen met een marktbreed onderzoek naar cashback-bonussen naar aanleiding van een recent signaal.

De cashback-bonus is een bekend fenomeen in de wereld van online casino’s. In Nederland is deze vorm van bonus, waarbij je achteraf een deel van je verlies terugkrijgt, niet toegestaan. Bonussen worden in Nederland aangemerkt als reclameactiviteit, en volgens de wet mogen reclames niet aanzetten tot onmatig speelgedrag. Naar het oordeel van de Ksa is dat bij cashback-bonussen het geval. Ze dragen bij aan het nemen van meer risico's en het verlagen van de drempel om te gokken, bijvoorbeeld door met hogere inzetten te gaan spelen of vaker te gaan spelen.

Eerste waarschuwing

De Ksa heeft in november 2022 alle vergunde aanbieders van online kansspelen gemaand te stoppen met het verstrekken van bonussen in de vorm van een cashback. Zij zijn per brief gewaarschuwd dat het aanbieden van een bonus in deze vorm niet is toegestaan. Als online aanbieders niet direct stoppen, riskeren zij handhavend optreden door de Ksa.

In augustus ontving de Ksa een signaal over een cashback-bonus bij een vergunninghouder. De Ksa heeft daarom gelijk actie ondernomen. Na het ingrijpen heeft de vergunninghouder in kwestie de overtreding direct beëindigd. Dit signaal liet zien dat ondanks de eerdere marktbrede waarschuwing er nog vergunninghouders lijken te werken met cashback-bonussen. De Ksa is daarom gestart met een marktbreed onderzoek.