René Jansen spreekt op conferentie Gaming in Holland


Gepubliceerd op 8 juni 2023

René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit (Ksa), heeft vanochtend een speech gegeven op de jaarlijkse conferentie van Gaming in Holland.

Verbod op ongerichte reclame

In zijn speech gaat hij in op het aanstaande verbod op ongerichte reclame voor online kansspelen. De Ksa realiseert zich dat dit een onderwerp is dat veel vragen oproept. Daarom zal zij zich de eerste periode na inwerkingtreding van het verbod op 1 juli 2023 niet richten op keihard handhaven van het verbod. De nadruk zal liggen op het gesprek met aanbieders en affiliates om te zien hoe het verbod in de praktijk uitpakt. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de Ksa aanbieders oproept om het vertrouwen in de branche te herstellen en niet de grenzen op te zoeken.

Controledatabank (Cdb)

Ruim 1,5 jaar na de opening van de online kansspelmarkt zijn er nog altijd aanbieders die hun datakluis, de zogenoemde Controledatabank, niet op orde hebben. De Ksa gaat hier vanaf nu strenger op toezien, het is nu echt tijd dat alle aanbieders hun Cdb op orde hebben. Een goed werkende Cdb is cruciaal voor een veilige markt.

Zorgplicht

De afgelopen periode heeft de Ksa uitgebreid onderzoek gedaan naar de zorgplicht en de invulling hiervan. In de zomer brengen we een samenvatting van de resultaten naar buiten. Aanbieders geven elk hun eigen aanvulling aan de zorgplicht. Dit betekent dat de invulling van de zorgplicht heel divers is. Ook op dit gebied roept de Ksa aanbieders op om hun gezonde verstand te gebruiken en veilig spelen altijd in het achterhoofd te houden.

Herstel het vertrouwen in de sector

Tot slot roept René Jansen aanbieders op het vertrouwen in de kansspelsector te herstellen. Als Ksa zien we dat het kansspellandschap volop in beweging is, en dat er de nodige uitdagingen zijn voor aanbieders. Tegelijkertijd ziet de Ksa ook dat het goed gaat met de online kansspelmarkt, zo blijkt uit de recent gepubliceerde monitoringsrapportage. Vergunninghouders hebben zelf een belangrijke hand in de ontwikkeling van de online markt in Nederland. Dat vraagt zowel om verantwoord gedrag van afzonderlijke aanbieders als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de sector.

Lees de gehele speech in het Engels.