Kansspelautoriteit handhaaft bij Winning Poker Network en Goldwin LTD


Gepubliceerd op 7 juni 2023

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft twee illegale aanbieders van online kansspelen een last onder dwangsom opgelegd voor het toelaten van Nederlandse spelers. Winning Poker Network stopte het aanbod daarna niet en moet daarom de opgelegde dwangsom betalen. Goldwin LTD staakte de activiteiten na het opleggen van de last wel.

Met een last onder dwangsom worden aanbieders van illegale online kansspelen opgedragen alle activiteiten waarvoor zij in Nederland geen vergunning hebben stop te zetten en gestopt te houden. Wanneer zij zich hier niet aan houden, moeten zij een dwangsom betalen.

Veilig spelen

Online kansspelen aanbieden aan spelers in Nederland mag alleen met een vergunning van de Ksa. Daarbij gelden strenge regels en voorschriften die erop gericht zijn dat er een veilig legaal aanbod is, waarbij spelers verzekerd zijn van een eerlijk spel en beschermd worden tegen gokverslaving.

René Jansen, voorzitter van de Ksa:

‘Het moet voor kansspelaanbieders lonen om hun spelen legaal aan te bieden. Dat kan alleen als we illegaal aanbod de wind uit zeilen nemen. We zetten ons vol in om deze praktijken te stoppen.’

Winning Poker Network kreeg eerder een waarschuwing dat handhaving zou volgen en beloofde het aanbod van online kansspelen voor Nederland stop te zetten. Bij vervolgonderzoek door de Ksa bleek dit niet helemaal het geval. De oorspronkelijke website americascardroom.eu was vanuit Nederland niet meer bereikbaar, maar op een andere website van dezelfde aanbieder, www.truepoker.eu, kon eenvoudig een nieuw account aangemaakt worden. Daarmee kon vanuit Nederland op die website gespeeld worden. Naar aanleiding van deze overtreding heeft de Ksa een last onder dwangsom opgelegd van 25.000 euro per week met een maximum van 75.000 euro. De hoogte van de dwangsom wordt onder meer bepaald door de omvang van het aanbod van de illegale aanbieder. Het illegale aanbod door Winning Poker is bij het uitgaan van dit nieuwsbericht nog niet gestaakt, waarmee de dwangsom daadwerkelijk bij Winning Poker Network wordt geïnd. Het onderzoek door de Ksa wordt ook na deze dwangsom voortgezet, met als doel het volledig stoppen van dit illegaal aanbod. Daarbij kan opnieuw handhavend worden opgetreden.

GoldWin LTD bood spelers in Nederland op de website westcasino.com de gelegenheid om online te gokken, zonder daarvoor de juiste vergunning te hebben. Zij kregen een dwangsom van 239.000 euro, met een maximum van 717.000 euro. Bij heronderzoek is gebleken dat de overtreding inmiddels is gestaakt. De opgelegde last onder dwangsom blijft wel onverminderd van kracht. Wanneer Goldwin LTD opnieuw online kansspelen aanbiedt aan Nederlandse spelers, wordt de dwangsom alsnog verbeurd.


Zie ook

Tegen dit besluit kan nog bezwaar worden gemaakt. Zie voor de actuele status: