Kansspelautoriteit publiceert nieuw handhavingsbeleid fysieke illegale kansspelen


Gepubliceerd op 11 december 2023

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een nieuw handhavingsbeleid voor fysieke illegale kansspelen opgesteld. Met het nieuwe beleid, dat per 1 december in werking is getreden, zet de Ksa erop in om meer zichtbaar te zijn in het fysieke domein en worden illegale landgebonden kansspelen steviger aangepakt.

Voorheen werkte de Ksa met een intern afwegingskader. Hiervan was het uitgangspunt dat de Ksa vooral een ondersteunende rol inneemt. Toezichthouders van de Ksa boden ondersteuning op afstand aan of sloten aan bij acties van partners om ondermijning tegen te gaan (bijvoorbeeld door gemeenten, FIOD, OM of de politie). Bij uitzondering werd zelfstandig handhavend opgetreden (bijvoorbeeld voor controle na een ingetrokken vergunning), maar over het algemeen werd dat gedaan door politie of gemeenten.

Met het nieuwe beleid neemt de Ksa een meer proactieve en zelfstandige rol in. Het wordt voor handhavingspartners in het land duidelijker hoe de Ksa bij illegale landgebonden kansspelen (bijvoorbeeld illegale pokertoernooien of kansspelautomaten) optreedt en op welke manier zij ondersteuning kan bieden bij acties van partners. Daarnaast gaat de Ksa ook zelfstandig optreden en sancties opleggen wanneer er een ernstige overtreding wordt aangetroffen.