Vernieuwd Cruks maakt gokstop beter toegankelijk


Gepubliceerd op 24 april 2023

De Kansspelautoriteit heeft een vernieuwde versie van het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) gelanceerd. De verbeterde omgeving maakt het eenvoudiger een (tijdelijke) gokstop in te stellen. Daarnaast is er een bedenkperiode toegevoegd voor spelers die zich na hun gokstop uit willen schrijven.

In de wet op Kansspelen is opgenomen dat er een centrale database moet zijn met spelers die de toegang tot risicovolle kansspelen ontzegd wordt. Dit Cruksregister is opgezet door de Kansspelautoriteit (Ksa) en is sinds 1 oktober 2021 actief. Inmiddels staat de teller op meer dan 38.000 inschrijvingen.

Op de vernieuwde website (cruksregister.nl) die nu wordt gelanceerd is het voor bezoekers eenvoudiger om een gokstop aan te vragen. Deze gokstop is altijd voor een periode van minimaal zes maanden, maar kan ook voor langer worden ingesteld en geldt voor zowel speelhallen en casino’s als online kansspelen. Kansspelaanbieders met een vergunning in Nederland controleren of gebruikers in het Cruksregister staan en zorgen er zo voor dat wie een stop heeft ingelast, inderdaad niet kan gokken op Nederlandse bodem of vanuit het buitenland bij Nederlandse aanbieders. Eerder werd in de communicatie rondom het register gesproken over een ‘speelpauze’, maar in de vernieuwde versie is nadrukkelijk gekozen voor ‘gokstop’ omdat uit onderzoek blijkt dat speelpauze de volledige lading niet dekt.

Spelers die kiezen voor een gokstop langer dan zes maanden kunnen zich na die eerste zes maanden op ieder gewenst moment uitschrijven. In de vorige versie van Cruks kon dat met één druk op de knop. Aan de nieuwe versie is een bezinningsperiode van acht dagen toegevoegd, waarin nog niet gespeeld kan worden. Hiermee wordt impulsief uitschrijven ontmoedigd.