Boete Betent voor reclame gericht op jongvolwassenen


Gepubliceerd op 19 april 2023

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft kansspelaanbieder Betent een boete opgelegd van 400.000 euro. Betent kreeg deze boete omdat zij zich met reclame-uitingen richtte op jongvolwassenen (18-24 jaar). Dat is verboden.

De Ksa startte naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Kassa een onderzoek, waaruit bleek dat Betent tussen oktober 2021 en maart 2022 reclameberichten heeft verstuurd naar gebruikers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. Dat is niet toegestaan, omdat jongvolwassenen een kwetsbare doelgroep zijn. De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling. Daardoor zijn zij extra vatbaar voor een gokverslaving.

Betent stuurde tussen 8 oktober 2021 en 16 maart 2022 berichten aan haar klantenbestand voor online kansspelen op de eigen website Betcity.nl. Deze berichten gingen ook naar jongvolwassenen.

Deze boete volgt op eerder uitgedeelde boetes in het kader van hetzelfde onderzoek. Drie kansspelaanbieders werden in het afgelopen halfjaar door de Ksa beboet voor het maken van reclame gericht op jongeren. Dit is de vierde boete in het onderzoek.

René Jansen, voorzitter van de Ksa:

‘De wet verbiedt kansspelaanbieders zich met reclame te richten op jongvolwassenen. De Kansspelautoriteit houdt daar scherp toezicht op en onderstreept met deze vier sancties nogmaals hoe belangrijk het is dat kansspelaanbieders de regels respecteren die bedoeld zijn om kwetsbare doelgroepen te beschermen.’


Zie ook

Tegen dit besluit kan nog bezwaar worden gemaakt. Zie voor de actuele status: