Uitspraak Raad van State in FIFA-zaak: dwangsom aan EA onterecht


Gepubliceerd op 9 maart 2022

De dwangsom aan EA is onterecht door de Kansspelautoriteit (Ksa) opgelegd. De loot boxes in computerspel FIFA22 zijn geen kansspel als bedoeld in de Wet op de kansspelen. Dat is de strekking van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Die oordeelde vandaag in hoger beroep. Daarmee is de uitspraak onherroepelijk. De Ksa gaat bezien wat de consequenties van deze uitspraak zijn voor haar aanpak van loot boxes.

Last onder dwangsom

In deze zaak oordeelde de rechtbank Den Haag in 2020 dat de Ksa de aanbieder van Packs in FIFA19 (en daaropvolgende versies), Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl (EA), in 2019 terecht een last onder dwangsom had opgelegd. Dit vanwege het overtreden van de Wet op de kansspelen met bepaalde ‘Packs’ in het spel FIFA. EA ging tegen het oordeel van de rechtbank in hoger beroep. De hoogste bestuursrechter geeft EA nu gelijk.

Packs

Packs zijn virtuele pakjes waarin virtuele voetballers zitten. Packs zijn te openen in de zogenoemde FUT-modus van het spel. Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de Ksa Packs ten onrechte als een afzonderlijk spel beoordeeld. Daarnaast vindt de rechter het van belang dat de grote meerderheid van de Packs wordt gekregen door deelname aan het spel. Hij vindt ook dat de handel op de zwarte markt beperkt is en neemt dat mee in zijn oordeel. Volgens de rechter heeft de Ksa niet voldoende kunnen onderbouwen waarom wel sprake is van een apart spel.