Ksa onderzoekt Cruks-controle speelautomatenhallen


Gepubliceerd op 17 juni 2022

De Kansspelautoriteit (Ksa) stelt een onderzoek in naar de toegangscontrole in speelautomatenhallen. Voordat een speler toegang krijgt tot een speelautomatenhal, moet gecontroleerd worden of de speler staat geregistreerd in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks).

De Ksa kreeg de afgelopen maanden tientallen meldingen van spelers die, ondanks een registratie in Cruks, toch werden binnengelaten. Volgens de meldingen vindt in sommige gevallen helemaal geen toegangscontrole plaats en soms wordt een registratie in Cruks genegeerd. Het niet controleren van spelers of het negeren van een Cruks-registratie is zeer ernstig; deze spelers schreven zich juist in Cruks in omdat zij problemen hebben met gokken en zichzelf niet meer in de hand hebben. Als uit het onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk overtredingen hebben plaatsgevonden, legt de Ksa sancties op.

Cruks

Cruks bestaat sinds 1 oktober 2021. Het register is een belangrijk middel om kansspelverslaving tegen te gaan. Spelers kunnen zich inschrijven uit zelfbescherming. Ook kan iemand uit de omgeving van een speler bij de Ksa een verzoek indienen tot registratie. Als een speler staat geregistreerd, is gokken bij aanbieders van risicovolle kansspelen met een vergunning niet meer mogelijk.