Ksa wijst kansspelaanbieders op verlopen geldigheid PKI-certificaten


Gepubliceerd op 7 juli 2022

De Kansspelautoriteit (Ksa) brengt bij kansspelaanbieders onder de aandacht dat alleen met een geldig PKI-certificaat kansspelen mogen worden aangeboden. Zonder geldig certificaat is het niet mogelijk te controleren of spelers geregistreerd staan in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). Het is niet toegestaan spelers toegang te geven tot een kansspel zonder Cruks-controle.

Cruks bestaat sinds 1 oktober 2021. Aanbieders van risicovolle kansspelen (online kansspelen, speelautomatenhallen en Holland Casino) moeten sinds die datum Cruks raadplegen voordat ze een speler toegang geven. Een PKI-certificaat garandeert betrouwbare en veilige digitale communicatie. Controle op registratie in Cruks moet elke keer plaatsvinden als een speler wil gaan gokken.

Beperkte geldigheidsduur

PKI-certificaten hebben een beperkte geldigheidsduur. De Ksa wijst kansspelaanbieders erop dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de geldigheid van hun PKI-certificaat. Als dat verloopt, moeten zij tijdig een nieuw certificaat aanvragen. De Ksa ziet dat sommige kansspelaanbieders hier laat mee zijn en herinnert daarom nu aan deze verantwoordelijkheid.

Overtreding

Aanbieders die hun PKI-certificaat niet tijdig hebben verlengd, mogen spelers geen toegang geven omdat zij dan niet kunnen controleren op een registratie in Cruks. Doen zij dat toch, dan zijn zij in overtreding en riskeren een boete.