Ksa: Steeds vaker vermenging loterij met online kansspel


Gepubliceerd op 28 juli 2022

De Kansspelautoriteit (Ksa) ziet dat aanbieders van loterijen in toenemende mate ook online spelelementen toevoegen aan hun aanbod.

De Ksa startte hier recent een onderzoek naar. De Ksa treedt handhavend op als de wet of vergunningsvoorwaarden worden overtreden.

Risicovol

Er zijn minder risicovolle kansspelen zoals loterijen en meer risicovolle (of: hoog-riskante), zoals online kansspelen, kansspelautomaten en casinospelen. Loterijen mogen niet online worden aangeboden; het is alleen toegestaan deelnamebewijzen ('loten') via internet verkopen. Het - bijvoorbeeld - online aanbieden van een spel dat gekoppeld is aan een loterij, is verboden. Een loterijvergunning staat dit simpelweg niet toe.

Ongevraagd

Het onderscheid tussen risicovolle en minder risicovolle kansspelen is er om consumenten te beschermen. Mensen die willen deelnemen aan een loterij, mogen niet ongevraagd in aanraking komen met meer risicovolle kansspelen. Die kunnen leiden tot gokverslaving en aanverwante sociale problemen. Belangrijke doelstellingen van de Ksa zijn consumentenbescherming en het voorkomen van kansspelverslaving.