Extra aandacht voor ongeoorloofde gokactiviteiten


Gepubliceerd op 7 december 2022

Extra aandacht voor ongeoorloofde gokactiviteiten

Nu de oranjekoorts de kop verder opsteekt, is de Kansspelautoriteit (Ksa) extra alert op ongeoorloofde activiteiten van kansspelaanbieders. De regels zijn helder, maar aanbieders van gokactiviteiten blijken toch de grens hier en daar op te zoeken.

De Ksa heeft twee aanbieders aangesproken op het maken van reclame in een game waarin mensen een WK-pool kunnen aanmaken. Dit is niet toegestaan. Dit is om te voorkomen dat mensen die geïnteresseerd zijn in games, veelal jongeren, door reclame worden verleid tot deelname aan kansspelen. De gokaanbieders zijn hiermee gestopt.

De afgelopen week is opnieuw een aantal kansspelaanbieders aangesproken op het verboden gebruik van rolmodellen in reclame-uitingen of bij sponsoring. De naam of logo van een gokbedrijf mag niet in dezelfde uiting staan als de afbeelding, stem of naam van een rolmodel. Dit geldt ook bij sponsoring van een evenement of tv-programma. Deze aanbieders zijn gesommeerd de overtreding te stoppen en hebben hieraan gehoor gegeven.

Daarnaast heeft de Ksa een partij aangesproken op het maken van reclame voor weddenschappen op een wedstrijd terwijl die wedstrijd gaande was. Dat is niet toegestaan om impulsief gedrag bij kijkers naar die wedstrijden te voorkomen. De aanbieder heeft de overtreding direct gestopt. Een plaatselijk café waar weddenschappen georganiseerd werden rond de wedstrijden van het Nederlands elftal kreeg ook met de Ksa te maken. Deze vorm van weddenschappen betreft namelijk een illegaal kansspel, en dat is niet toegestaan. Het café is direct gestopt met het aanbieden van de weddenschappen.

In totaal zijn rond het WK voetbal 14 waarschuwingen gedurende de afgelopen weken uitgedeeld.