Ksa-voorzitter René Jansen: Illegaal online gokaanbod fors teruggedrongen


Gepubliceerd op 8 april 2022

Veel illegale aanbieders van online kansspelen staakten in de afgelopen maanden hun aanbod in Nederland als gevolg van het nieuwe handhavingsbeleid van de Kansspelautoriteit (Ksa). Dat maakte René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur, vanavond bekend tijdens het Annual Gaming Industry Event in Amsterdam.

In de aanloop naar de opening van de legale online markt op 1 oktober 2021, kondigde de Ksa in de bestrijding van illegaal online aanbod een nieuw handhavingsbeleid en fors hogere boetes aan. René Jansen maakte vandaag bekend dat in de afgelopen maanden de sites van 158 illegale aanbieders zijn onderzocht. Vastgesteld werd dat 142 van hen maatregelen hebben getroffen, waardoor hun aanbod vanuit Nederland niet meer bereikbaar is. Bij 16 sites is vervolgonderzoek nodig en mogelijk sanctionerend optreden. Een aantal van deze 16 sites ging voor Nederland al uit de lucht na aankondiging van een last onder dwangsom. Na 1 oktober bleek al dat een aantal grote aanbieders zonder vergunning hun aanbod in Nederland hadden gestaakt.

Legaal in plaats van illegaal

René Jansen: "Dit was precies de bedoeling van de nieuwe wet: het legale aanbod moest het illegale aanbod wegduwen. Bij legale aanbieders is de speler verzekerd van een eerlijk spel en aandacht voor het voorkomen van gokverslaving."

Nieuwe aanvragen

René Jansen zei ook dat de Ksa nog dertig vergunningsaanvragen in behandeling heeft. Zestien aanvragen waren dat al; in de laatste week van maart kwamen er veertien bij. Dit hoge aantal eind maart heeft waarschijnlijk te maken met het aflopen van de coulanceperiode in het kader van de parlementaire motie-Postema. Hierdoor mocht een bepaalde categorie aanbieders nog geen aanvraag indienen. De ervaring tot nu leert dat ongeveer één op de drie aanvragers erin slaagt aan de strenge voorwaarden voor een vergunning te voldoen.

Reclame

De Ksa-voorzitter ging in zijn speech ook in op de hoeveelheid reclame voor online kansspelen in de afgelopen maanden. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming, verantwoordelijk voor het kansspelbeleid, kondigde maatregelen aan om dit in te dammen. René Jansen zei hierover "teleurgesteld te zijn in het feit dat de kansspelsector niet de beheersing heeft kunnen opbrengen waarom is gevraagd".