Ksa start nieuwe actie tegen illegale reclame


Gepubliceerd op 11 mei 2021

De Kansspelautoriteit (Ksa) start een nieuwe ronde in optreden tegen websites die reclame maken voor illegale online kansspelen, de zogenoemde 'affiliates'. Zeker nu de opening van de legale online kansspelmarkt aanstaande is, is de Ksa alert op illegale aanbieders en reclamemakers die nog snel hun slag willen slaan.

De Ksa doet periodiek onderzoek naar affiliate marketing voor online kansspelen. Hierbij adverteren online kansspelen op websites. Die sites ontvangen geld als er vanaf hun website wordt doorgeklikt naar het online kansspel, zoals live casino’s.

Bij de vorige ronde van optreden tegen affiliates onderzocht de Ksa 44 websites. Die werden onder de loep genomen naar aanleiding van eigen waarneming en externe meldingen. Er werden direct sancties opgelegd.

Aanbieden zonder vergunning verboden

Het aanbieden van online kansspelen is verboden, net als het maken van reclame voor deze kansspelen. Dit gaat veranderen: op 1 april trad de Wet Kansspelen op afstand (Koa) in werking en op 1 oktober gaat de online kansspelmarkt open. De Wet Koa maakt het mogelijk een vergunning aan te vragen voor het aanbieden van kansspelen via internet. Het zonder vergunning van (online) kansspelen aanbieden blijft verboden, net als het maken van reclame daarvoor.