Ksa grijpt ook in bij illegale loterijen via Instagram


Gepubliceerd op 12 juli 2021

Na meldingen over illegale loterijen via Facebook, heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) nu 2 loterijen via Instagram met hulp van Facebook (eigenaar van Instagram) gestopt.

Aanvankelijk werden bij de Ksa vooral illegale loterijen gemeld die in Facebookgroepen plaatsvonden. De Ksa meldt die - na onderzoek - bij Facebook, via het zogenoemde Gambling Regulatory Channel van het bedrijf. Na beoordeling aan de hand van de eigen richtlijnen, kan Facebook de groep vervolgens verwijderen. Sinds kort gaan de meldingen ook over loterijen via Instagram.

Hoe gaat optreden?

Optreden tegen illegale loterijen op Instagram gaat op dezelfde manier als op Facebook. De Ksa meldde de Instagrampagina’s ‘Vip lottery’ en ‘Winnacttiee’ bij Facebook. Om deel te nemen aan de loterijen moest – afhankelijk van het te winnen product – een bedrag tot 120 euro worden betaald. Bij winst was er ook de mogelijkheid niet de prijs zelf te kiezen, maar de waarde daarvan in cash. De pagina’s staan niet meer online.

Geen toezicht mogelijk

De Ksa treedt op tegen dit soort loterijen omdat er geen toezicht mogelijk is. De aanbieders hebben immers geen vergunning. Is er wel echt een prijs, verloopt het spel eerlijk, worden deelnemers niet opgelicht, wordt ervoor gezorgd dat er geen minderjarigen mee kunnen doen? De Ksa bewaakt dat deelnemers aan kansspelen dat veilig kunnen doen.

Organisatoren van illegale loterijen riskeren een hoge boete.