Monopolievergunningen opnieuw verleend


Gepubliceerd op 24 december 2021

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft de meeste monopolievergunningen die Nederland kent, opnieuw verleend. De monopolievergunning voor de Staatsloterij is gewijzigd.

Het gaat hier om het zogenoemde landgebonden kansspelaanbod. De vergunningen voor het aanbieden van de instantloterij (krasloten), lotto en sportweddenschappen liepen af en zijn verleend voor een periode van wederom 5 jaar. De nieuwe vergunningen gaan in op 1 januari 2022 en zijn ten opzichte van de huidige geactualiseerd. Dan gaat het vooral om concretere voorschriften voor consumentenbescherming en efficiënt toezicht. Deze monopolievergunningen (vergunningen waarvan de Wet op de kansspelen zegt dat er maar één van verleend mag worden) worden geëxploiteerd door Nederlandse Loterij.

Staatsloterij

De vergunning voor de Staatsloterij is per ingang van 1 januari 2022 gewijzigd. Deze vergunning is in overeenstemming gebracht met de andere monopolievergunningen. De vergunning voor de Staatsloterij kent geen einddatum. Om die reden gaat het hier om een wijziging en niet om een nieuwe vergunning. De nieuwe vergunningen en het wijzigingsbesluit zijn vandaag gepubliceerd in de Staatscourant. Behalve de hierboven genoemde monopolievergunningen kent Nederland nog twee landgebonden monopolievergunningen: voor een totalisator en voor speelcasino’s.

Daarnaast verleende de Ksa ook nieuwe vergunningen voor de bestaande meerjarige loterijen.