Lotto moet 10.000 euro betalen


Gepubliceerd op 13 augustus 2021

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een dwangsom van 10.000 euro ingevorderd bij Lotto, een merk van Nederlandse Loterij (NLO).

De reden is dat Lotto advertenties voor het spel EuroJackpot plaatste op de website girlscene.nl, een website die zich op minderjarigen richt. De wet verbiedt het richten van kansspelreclame op minderjarigen. Zij zijn extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van kansspelverslaving.

Lotto voldeed niet aan last

De Ksa legde Lotto een last onder dwangsom op voor het plaatsen van reclames op websites met minderjarigen als doelgroep. Daarmee wil de Ksa afdwingen dat de waargenomen overtredingen worden gestopt. Ook moest Lotto passende maatregelen treffen waardoor herhaling in de toekomst wordt voorkomen. Lotto heeft met het plaatsen van advertenties voor EuroJackpot op girlscene.nl niet aan de last onder dwangsom voldaan. Daarom moet de dwangsom nu betaald worden.

Kansspelaanbieders zelf verantwoordelijk

De Ksa blijft controleren of kansspelaanbieders zich met hun reclames richten op kwetsbare groepen, zoals minderjarigen. Mocht dit het geval zijn, dan kan de Ksa handhavend optreden. Aanbieders zijn altijd zelf verantwoordelijk voor al hun reclames, ook als zij hun reclames via derde partijen zoals reclamebureaus laten verzorgen.


Zie ook

Uit dit bericht blijkt niet of tegen het besluit bezwaar is gemaakt of beroep is ingesteld. Zie voor de actuele stand van zaken het Sanctiebesluit Lotto B.V.