Aanpak kermisautomaten in arcadehallen


In een arcadehal kan een speler tegen betaling spelletjes spelen. Er staan vaak kermisautomaten met kansspelen. Voor kermisautomaten is een uitzondering gemaakt in de wet: er is geen vergunning nodig en de automaat hoeft niet gekeurd te worden.  Wij zien hier een risico op gokverslaving.

De uitzondering voor kermisautomaten is uit de tijd dat een kermis tijdelijk was. Of met het idee dat de speler er tijdelijk was. Bijvoorbeeld in een pret- of vakantiepark. Het risico op gokverslaving leek daardoor klein. Maar de arcadehallen van nu zijn niet tijdelijk.

Onze aanpak bij arcadehallen

Uiteindelijk willen wij geen kermisautomaten met kansspelen meer in Nederland.

Branchevereniging Family Entertainment Centers Nederland wil dat in arcadehallen alleen nog automaten met 'behendigheidsspellen' staan. Voor kermisautomaten is geen plaats meer.

Lees Branchevereniging: in arcadehallen geen kansspelen

Formeel is geen goed toezicht mogelijk op arcadehallen. Ook FEC Nederland pleit voor aanpassing van de wetgeving waardoor kermisautomaten met kansspelen niet meer mogelijk zijn.

Ons onderzoek toont aan dat er geen misstanden zijn in de circa 10 arcadehallen in Nederland telt. Wel zijn enkele kermisautomaten aangetroffen die op een echt kansspel lijken. Dit zijn bijvoorbeeld fruitautomaten die geen geld uitkeren, maar tickets of muntjes die inwisselbaar zijn tegen geld. Automaten die sterk op een kansspel lijken, horen niet thuis in speelhallen waar ook kinderen mogen komen.

Lees Geen misstanden in arcadehallen, wel modernisering regelgeving nodig

Er komen meldingen binnen over arcadehallen: het zijn ‘kindercasino’s’ waar kinderen het risico lopen op gokverslaving doordat er ook gokspelletjes konden worden gespeeld