Speler registreren in Cruks
De gegevens die wij in Cruks vastleggen zijn:
- BSN, naam, geboortedatum en geboorteplaats
- Periode van uitsluiting
- De reden: vrijwillig of onvrijwillig
- De herkomst van gegevens in het register: vergunninghouder, speler zelf of een 'derde belanghebbende', zoals familie
Deze gegevens zijn nodig om om de Cruks-code te genereren en om de identiteit van de persoon vast te stellen. Zie 33h derde lid juncto 21 Besluit Koa.
Wij mogen gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken dan waarvoor verzameld. Wij gaan met de uiterste zorgvuldigheid om met persoonsgegevens zie onze privacyverklaring.
Als een speler zich registreert in Cruks vragen wij alle nationaliteiten te registreren. Bij controle in Cruks door de aanbieder hoeft de speler zich met maar 1 van zijn nationaliteiten te identificeren.
Uitgangspunt is dat de speler zichzelf registreert, ‘vrijwillig’. Uitsluiting heeft immers het meeste zin als de speler zelf hiervoor kiest en zich zo nodig ook laat behandelen voor zijn of haar gokverslaving.
Maar er zijn 2 omstandigheden waarin een speler tegen zijn wil - ‘onvrijwillig’ - kan worden ingeschreven:
- Op verzoek van iemand die aantoonbaar een persoonlijke relatie heeft met de speler- een zogeheten ‘derde belanghebbende’, bijvoorbeeld een partner, een familielid, een door de rechter aangewezen curator, een voogd of bewindvoerder.
- Een aanbieder van risicovolle kansspelen is verplicht zijn spelers te monitoren op tekenen van kansspelverslaving. Als hij het vermoeden heeft dat een speler door onmatige deelname of door kansspelverslaving zichzelf of naasten schade kan berokkenen en deze speler zich na het advies van de kansspelaanbieder niet vrijwillig laat registreren in het register, moet de kansspelaanbieder dit melden bij de Kansspelautoriteit. De Kansspelautoriteit kan die speler dan in Cruks registreren.
In beide gevallen zal de Kansspelautoriteit eerst zelf onderzoek doen voordat ze eventueel overgaat tot registratie.
Wat moet een aanbieder of belanghebbende doen om een speler onvrijwillig op te laten nemen in Cruks?
In het Conceptbesluit kansspelen op afstand dat de minister van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd staat - in artikel 19, pagina 26 - welke gegevens een aanbieder of derde belanghebbende moet verstrekken aan de Kansspelautoriteit als hij een speler wil aandragen voor onvrijwillige inschrijving in Cruks. Op pagina 149 van het Conceptbesluit staat een toelichting op dit artikel.
De Kansspelautoriteit werkt op dit moment aan een beleidsregel waarin staat welke gegevens de Kansspelautoriteit nodig heeft van een derde belanghebbende of aanbieder en hoe de zorgvuldige afweging in beide gevallen tot stand komt.
De beslistermijn van de Kansspelautoriteit na een verzoek tot opname van aanbieders en derde belanghebbenden nemen wij op in een beleidsregel en maken wij dan hier bekend. De Kansspelautoriteit werkt op dit moment aan deze beleidsregel.