Hoe controleert een gokbedrijf of ik een speelpauze neem met Cruks?

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u zich inschrijven in Cruks, een lijst met spelers die minimaal 6 maanden een speelpauze nemen.

Online gokbedrijven, speelautomatenhallen én Holland Casino moeten vanaf die datum ook bij elke speler controleren of hij in het Cruksregister staat voordat hij mag  spelen.

Eerste keer spelen: persoonsgegevens nodig

De eerste keer dat u vanaf 1 oktober gaat spelen bij een gokbedrijf heeft het bedrijf persoonsgegevens nodig voor de controle in Cruks: uw burgerservicenummer (BSN), uw naam en geboortedatum. Heeft u geen BSN? Dan heeft het bedrijf uw naam, geboortedatum en geboorteplaats nodig.

Uw persoonsgegevens verstuurt hij via een beveiligde verbinding naar de Kansspelautoriteit. Wij versleutelen uw persoonsgegevens, waaronder uw burgerservicenummer, in een unieke Crukscode waarin wij ook een code verwerken voor het gokbedrijf. Deze Crukscode sturen wij terug naar het gokbedrijf met een 'HIT' of 'NO HIT', als u wel of niet in het Cruksregister staat.

Crukscode bewaart hij, BSN niet

Het gokbedrijf moet uw persoonlijke Crukscode bewaren. Hij koppelt dit aan uw klantaccount. Uw BSN moet het bedrijf na het ontvangen van uw Crukscode vernietigen.

Bezoekt u het gokbedrijf nog een keer? Dan kan het bedrijf via uw klantaccount en de daaraan gekoppelde Crukscode zien of u op dat moment in Cruks staat ingeschreven met een speelpauze. U hoeft dan dus niet meer uw identiteitsbewijs te tonen.