Informatie voor de speler
De Kansspelautoriteit kan niet alle klachten of meldingen over speelautomaten ter plekke onderzoeken. Op grond van verschillende criteria en het ingeschatte risico beslist de Kansspelautoriteit wel of niet langs te gaan. Als er bijvoorbeeld over een bepaalde speelhal meer klachten zijn, of als er over een speelautomaat vaker klachten binnen komen, kan dat aanleiding zijn de speelhal of de speelautomaat te onderzoeken. Ook kunnen meldingen aanleiding zijn een bepaald type speelautomaat door middel van een steekproef op verschillende locaties te onderzoeken. Belangrijk in dit verband is ook dat de ervaring van de Kansspelautoriteit is dat er zelden tot nooit iets mis is met de speelautomaat in kwestie. Soms zijn er wel afwijkingen, maar dan gaat het vrijwel altijd om kleinere dingen en niet over wel of niet uitkeren door de speelautomaat.
Als u er met de eigenaar van de speelautomaat niet uit komt, win dan juridisch advies in bij het Juridisch Loket. De Kansspelautoriteit ontvangt graag informatie over uw melding via het meldingsformulier speelautomaten. De Kansspelautoriteit behandelt geen individuele klachten. Uw melding kan leiden tot een actie van de Kansspelautoriteit in de richting van de vergunninghouder. Dit is afhankelijk van de inhoud van de melding. De Kansspelautoriteit ziet toe op de naleving van de wet- en regelgeving en de vergunningsvoorwaarden.
U moet zich melden bij de eigenaar van deze speelautomaat. In speelhallen is de eigenaar van de speelautomaat vaak ook de eigenaar van de hal. Dat is echter niet altijd het geval. Speelautomaten in de horeca worden vaak gehuurd. Wie eigenaar is van de speelautomaat, staat op elke speelautomaat aangegeven, net als het nummer van de exploitatievergunning, De eigenaar is verantwoordelijk voor de deugdelijkheid van zijn speelautomaat. Voordat u aan de bel trekt, moet u zich wel afvragen of uw klacht terecht is. Spelers spelen vaak gewonnen punten weer op. Hierdoor lijkt het alsof de speelautomaat niets uitkeert.