Weddenschappen

De Wet op de kansspelen stelt beperkingen aan het aantal aanbieders van weddenschappen, en aan het soort weddenschappen dat mag worden aangeboden. In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, kan bijvoorbeeld worden gewed op de uitslag van verkiezingen, de winnaar van het songfestival of de geboortedatum van een nieuwe prinses of prins. Dit kan in Nederland niet.

De wet maakt 2 uitzonderingen:

Voor beide vormen van weddenschappen mag de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit één vergunning verstrekken. Buitenlands aanbieders van weddenschappen moeten de Nederlandse wet respecteren en hun aanbod niet op de Nederlandse consument richten (Zie Aanpak online kansspelen). In de Eerste Kamer ligt het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt het onder strikte voorwaarden mogelijk online kansspelen, waaronder sportweddenschappen, aan te bieden.

Sportweddenschappen

De vergunning voor het aanbieden van sportweddenschappen in Nederland is door de Kansspelautoriteit verleend aan Toto, onderdeel van Nederlandse Loterij. In de vergunning is onder meer geregeld dat er beperkingen gelden voor deelnemers jonger dan 25 jaar, dat er geen live betting plaats mag vinden en dat er afdracht van een groot deel van de opbrengst plaatsvindt aan sportkoepel NOC*NSF.

Vergunning sportprijsvragen 2017-2021

Paardenraces

De Kansspelautoriteit heeft een vergunning verleend aan ZEbetting & Gaming Nederland B.V. voor het organiseren van een totalisator. Daarmee heeft het bedrijf het recht om op te treden als organisator van weddenschappen op paardenrennen en harddraverijen. ZEbetting & Gaming Nederland B.V. doet dat onder de merknaam Runnerz.

Vergunning Totalisator 2017 - 2022

In de  geconsolideerde versie (pdf, 355 kB) van de vergunning Totalisator 2017-2022 zijn alle wijzigingen in de originele vergunning verwerkt.