Ksa wijst op verplichting Centraal Register Uitsluiting Kansspelen

Gepubliceerd op 22 maart 2021

De Kansspelautoriteit heeft speelhallen in Nederland door middel van een brief gewezen op de verplichting per 1 oktober 2021 aangesloten te zijn op het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks).

Cruks is een belangrijk middel om (schade door) kansspelverslaving tegen te gaan. Alle aanbieders van risicovolle kansspelen moeten per 1 oktober 2021 een aansluiting hebben op Cruks. Voordat een speler vanaf die datum wordt toegelaten tot een kansspel, moet worden gecontroleerd of de persoon in kwestie staat geregistreerd. Is dat het geval, dan mag de speler niet worden toegelaten. In de brief adviseert de Ksa speelhallen tijdig in actie te komen, omdat de aansluiting op Cruks enige tijd in beslag neemt. Speelhallen die op 1 oktober 2021 niet zijn aangesloten op Cruks, riskeren onder meer dat hun vergunning wordt ingetrokken.

Gevolg van Wet Koa

Het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen is een gevolg van de Wet Kansspelen op afstand. De Wet Koa scherpt de eisen op het gebied van verslavingspeventie aan en legaliseert onder strikte voorwaarden online kansspelen. De verplichting tot aansluiting op Cruks geldt vanzelfsprekend ook voor aanbieders van kansspelen via internet. Het is een van de voorwaarden voor een vergunning.