Cash Centers

De Ksa krijgt sinds het najaar van 2017 meldingen over Cash Centers: mogelijk een nieuwe variant op het verschijnsel gokzuil.

Tijdens een gezamenlijke actie van de Ksa, gemeenten, politie en Openbaar Ministerie werden op 28 maart 2019 95 Cash Centers in beslag genomen.

In deze zaak werden op 28 augustus 2018 doorzoekingen gedaan in een bedrijfspand en in twee woningen.

Waarom treedt de Ksa op tegen Cash Centers?

Het bestrijden van gokzuilen is een belangrijk aandachtsgebied van de Ksa. Gokzuilen, ook wel internetzuilen of voetbalzuilen genoemd, zijn verboden. Gokkers via gokzuilen lopen grote risico's: er is geen enkele controle op de eerlijkheid van het spel, er is geen zicht op deelname door minderjarigen (er geldt een wettelijk verbod op gokken onder de 18 jaar) en er is geen verslavingspreventie. Een andere reden om op te treden tegen illegaal gokken is dat illegale gokwinsten worden witgewassen of worden gebruikt voor de financiering van andere criminele activiteiten.

Belangrijke doelstellingen van de Kansspelautoriteit zijn het beschermen van consumenten, het voorkomen van kansspelverslaving en het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit.

Veel gestelde vragen cash centers

Actie Cash Centers

Onderzocht wordt of Cash Centers worden gebruikt voor het afsluiten van online sportweddenschappen en of er een direct verband bestaat tussen Cash Centers en de weddenschappen.

Strafrechtelijk onderzoek

Het Cash Centers-onderzoek is het eerste strafrechtelijke onderzoek dat de Ksa onder leiding van het OM uitvoert in haar bestaan sinds 2012. In de regel opereert de Ksa op basis van het bestuursrecht, dan wel assisteert zij de politie, FIOD en het OM bij strafrechtelijke onderzoeken. Het OM en de Ksa sloten eerder een handhavingsprotocol af (zie ook: Samenwerking Ksa - partners). Ook de politie en de FIOD, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst, doen mee aan het onderzoek inzake de Cash Centers.