Scriptieprijs

De Kansspelautoriteit organiseert sinds 2015 jaarlijks de Kansspelautoriteit Scriptieprijs. Er zijn steeds twee prijzen te winnen:

  • een voor de beste Masterscriptie (prijs 2.500 euro);
  • en een voor de beste Bachelorscriptie (prijs 1.500 euro).

De doelstelling van de Kansspelautoriteit Scriptieprijs is het stimuleren van nieuwe, oorspronkelijke ideeën op het beleidsterrein van de Kansspelautoriteit. De Ksa heeft als toezichthouder op de markten voor kansspelen in de dagelijkse praktijk te maken met veel en uiteenlopende disciplines, waarbij vaak juridische, bestuurskundige en economische aspecten aan de orde zijn. Maar ook invalshoeken vanuit de verslavingspreventie en -zorg, psychologie, criminologie, sociologie, geschiedenis, taalkunde, wiskunde of andere hier niet genoemde terreinen zijn mogelijk.

Ksa-scriptieprijzen 2018 uitgereikt

uitreiking scriptieprijs 2018

Olivier Flinterman (rechts) en Tom Schoolderman met hun prijzen. In het midden René Jansen, voorzitter van de Ksa.

Tom Schoolderman: ‘Regelgeving nodig voor loot boxes’

Olivier Flinterman: ‘Systeem van kansspelbelasting volstrekt willekeurig’

Voorwaarden

Voor de prijzen komen afstudeerscripties en artikelen in aanmerking die zijn geschreven in de bachelor- of masterfase. Ze moeten over een aan kansspelen gerelateerd onderwerp gaan. Als het om een scriptie gaat, geldt de voorwaarde dat het gegeven eindcijfer door de onderwijsinstelling van de student een 8 of hoger is. Scripties of artikelen moeten zijn geschreven in de Nederlandse of Engelse taal. Zie voor de overige voorwaarden het Reglement Kansspelautoriteit Scriptieprijs (pdf, 54 kB).

Inzenden

Om voor de Scriptieprijs 2019 in aanmerking te komen, moeten inzendingen uiterlijk 1 december 2019 worden gemaild naar ksp@kansspelautoriteit.nl

Olivier Flinterman: ‘Systeem van kansspelbelasting volstrekt willekeurig’

Nederland kent een willekeurig systeem van kansspelbelasting. Ons land is daarmee zeker niet het enige Europese land. Europese harmonisatie zou een oplossing kunnen zijn tegen deze willekeurigheid, maar lijkt vooralsnog niet haalbaar. Te leren valt er van Denemarken.

Dat concludeert Olivier Flinterman in zijn scriptie Kanspelbelasting: is herziening een gok waard? Met deze masterscriptie, waarmee hij vorig jaar afstudeerde in de studierichting fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, won Flinterman de jaarlijkse scriptieprijs van de Kansspelautoriteit. Lees het interview.

Tom Schoolderman: ‘Regelgeving nodig voor loot boxes’

Is bestaande wetgeving toereikend om het verschijnsel loot boxes en andere gokelementen in games, in goede banen te leiden? Nee, concludeert Tom Schoolderman in zijn bachelorscriptie Rechtsvergelijkend onderzoek loot boxes in Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Met deze scriptie won Schoolderman de jaarlijkse scriptieprijs van dje Kansspelautoriteit. In zijn scriptie vergelijkt de afgestudeerde hbo-student (Universiteit Utrecht, faculteit Rechtsgeleerdheid) de manier waarop het Verenigd Koninkrijk en Nederland met loot boxes omgaan. Lees het interview

Jury

De jury van de Kansspelautoriteit Scriptieprijs  bestaat uit:

  • Olivier Hendriks (Gemeente Den Haag),
  • Toine Spapens (Tilburg University),
  • Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit),
  • Arjan van ’t Veer (European Lotteries),
  • Cécile Bitter (Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn)
  • René Jansen (Kansspelautoriteit, voorzitter),
  • Rein Halbersma (Kansspelautoriteit).

‘Kansspelautoriteit heeft goede positie veroverd’

Wat vinden de aanbieders van kansspelen met een vergunning van het optreden van de Kansspelautoriteit, de toezichthouder op de kansspelmarkt?

Dit onderzocht criminologe Tamsin van Steenis. Zij ontving  de Scriptieprijs 2017. Tijdens een bijeenkomst in de Haagse Hoftoren presenteerde ze de resultaten van haar onderzoek. Ga naar het nieuwsbericht