Matchfixing

BankbiljettenDe Kansspelautoriteit heeft in het kader van de huidige Wet op de kansspelen een beperkte rol bij matchfixing. Op dit moment zijn er twee aanbieders van sportweddenschappen die over een vergunning beschikken: Toto (Nederlandse Loterij) en Sportech Racing  (harddraverijen en paardenrennen). Deze aanbieders zijn verplicht om signalen over verdachte weddenschappen of vreemde wedpatronen te melden aan de Kansspelautoriteit. Dat is bijvoorbeeld het geval als er opeens ongebruikelijk veel weddenschappen worden afgesloten op een wedstrijd of een uitslag. Een dergelijk signaal zou een mogelijke aanwijzing voor matchfixing kunnen zijn. Als er een vermoeden van matchfixing is, is het aan het Openbaar Ministerie om een onderzoek in te stellen. De Kansspelautoriteit maakt onderdeel uit van het zogenoemde 'signalenoverleg'. Hierin delen Openbaar Ministerie, politie, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst informatie over signalen met betrekking tot aan sport gerelateerde fraude en matchfixing. Als er bij de Kansspelautoriteit een signaal over een ‘vreemde’ weddenschap binnen komt, dan wordt die melding in dit overleg gedeeld.

Wetsvoorstel kansspelen

Er is een wet in de maak, de Wet Kansspelen op afstand, waardoor online gokken (waaronder het online afsluiten van sportweddenschappen valt), onder strikte voorwaarden legaal wordt. Het aantal aanbieders van sportweddenschappen met een vergunning kan daardoor veel groter worden dan de 2 hierboven genoemde. Een vereiste om een vergunning voor het aanbieden van sportweddenschappen te krijgen, is dat ook de nieuwe aanbieders de verplichting krijgen om een systeem te gebruiken dat ongebruikelijke wedpatronen herkent. Ook zij moeten vreemde wedpatronen melden bij de Kansspelautoriteit. De Kansspelautoriteit zal hier toezicht op houden. Hiervoor wordt binnen de Kansspelautoriteit de Sports Betting Intelligence Unit opgericht.

Internationaal

De Kansspelautoriteit is sinds 14 maart 2017 aangesloten bij het Integrity Betting Intelligence System van het Internationaal Olympisch Comité. Via dit systeem houden toezichthouders elkaar op de hoogte van actuele, relevante ontwikkelingen op het gebied van matchfixing.