Themanieuwsbrief: Wet Koa

nieuwsbrief header
20 februari 2020

Bekijk de online versie.

Via deze periodieke themanieuwsbrief informeert de Kansspelautoriteit over de Wet Koa. Deze wet moderniseert het Nederlandse kansspelbeleid: de eisen op het gebied van verslavingspreventie worden aangescherpt en het wordt mogelijk een online kansspelvergunning aan te vragen.

Bijeenkomsten over uitsluitingsregister (Cruks)

speelautomaten in een speelhalDe Kansspelautoriteit organiseert voor speelhallen en speelcasino's in maart vier bijeenkomsten over het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). Deze zogenoemde landgebonden aanbieders van kansspelen krijgen als eerste met het register te maken. Zodra de Wet Kansspelen op afstand in werking treedt (de streefdatum is 1 januari 2021), moeten zij controleren of een consument staat geregistreerd voordat hij gaat spelen. Als dat het geval is, moet de toegang tot het spelaanbod worden geweigerd.

Tijdens de bijeenkomsten in Utrecht op 17, 19, 23 en 30 maart wordt voorlichting gegeven over Cruks, over wat aanbieders zelf moeten doen en wat van de Ksa verwacht kan worden. De bijeenkomsten zijn niet bedoeld voor toekomstige aanbieders van online kansspelen. Zij worden op een later moment voorgelicht.

Vragen & antwoorden

Vraagteken blauw witVeel gestelde vragen en antwoorden over de Wet Kansspelen op afstand en de vergunningverlening via onderstaande link:

Veel gestelde vragen potentiële aanbieder

Timetable Koa

Klik voor een vergrotingTijdpad koa (pdf, 806 kB)

Wet Koa: twee pijlers

Vrouw speelt online kansspelDe Wet Kansspelen op afstand, die in februari 2019 door de Eerste Kamer werd aangenomen, moderniseert het Nederlandse kansspelbeleid.

De wet, die formeel gezien een aanvulling en wijziging van de Wet op de kansspelen van 1964 is, kent twee pijlers. De wetswijziging zorgt ervoor dat eisen op het gebied van verslavingspreventie een harde wettelijke basis krijgen. Daarnaast maakt de wet het mogelijk een vergunning aan te vragen voor het aanbieden van online kansspelen. Onder het huidige wettelijk regime is dat niet mogelijk.