Themanieuwsbrief: Wet Koa

nieuwsbrief header
24 juni 2020

Bekijk de online versie.

Via deze periodieke themanieuwsbrief informeert de Kansspelautoriteit over de Wet Koa. Deze wet moderniseert het Nederlandse kansspelbeleid. Deze nieuwsbrief gaat over het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) en over de aanbesteding van het Landelijk loket preventie kansspelverslaving.

Technische specificaties Cruks

CRUKS-systeemDe Kansspelautoriteit (Ksa) heeft deze week de technische specificaties en de aansluitprocedure bekendgemaakt voor het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). Hiermee kunnen kansspelaanbieders zich voorbereiden op de inwerkingtreding van de Wet Kansspelen op afstand.

De Ksa opent vanaf 25 juni 2020 een (digitaal) loket om eventuele vragen over de koppeling met Cruks te beantwoorden. Ook zal er uitleg plaatsvinden via video conferencing. Vanaf 13 juli 2020 is er een testomgeving beschikbaar.

Aanbesteding loket preventie kansspelverslaving

Tegengaan van kansspelverslaving gesprek staandDe Europese aanbestedingsprocedure voor het Landelijk loket preventie kansspelverslaving is gestart. Vanuit dit loket zal informatie over kansspelen en informatie over hulp en behandelingen gericht op (problematisch) gokken worden geboden. Het (digitale) loket moet 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar zijn.
De Kansspelautoriteit (Ksa) roept geïnteresseerde partijen op een offerte in te dienen om het landelijk loket op te zetten en uit te voeren. Meer informatie over de vereisten is te vinden op Tenderned, het online marktplein voor aanbestedingen van de Nederlandse overheid.  Er kunnen tot 1 september 2020 offertes worden ingediend.

Tijdbalk Koa nieuw

Klik voor een vergroting Tijdpad koa (pdf, 806 kB)

Wet Koa: twee pijlers

Vrouw speelt online kansspelDe Wet Kansspelen op afstand, die in februari 2019 door de Eerste Kamer werd aangenomen, moderniseert het Nederlandse kansspelbeleid.

De wet, die formeel gezien een aanvulling en wijziging van de Wet op de kansspelen van 1964 is, kent twee pijlers. De wetswijziging zorgt ervoor dat eisen op het gebied van verslavingspreventie een harde wettelijke basis krijgen. Daarnaast maakt de wet het mogelijk een vergunning aan te vragen voor het aanbieden van online kansspelen. Onder het huidige wettelijk regime is dat niet mogelijk.