Nieuwsbrief mei 2018

nieuwsbrief header
Mei 2018

De Kansspelautoriteit verstuurt elke maand een nieuwsbrief. Volg ons ook op  Twitter (dagelijks nieuws), Facebook ( informatie voor consumenten) en Linkedin (organisatienieuws en vacatures).

Bekijk de online versie

Monopolies sportprijsvragen en instantloterijen gehandhaafd

De Raad van State heeft bepaald dat het monopolie op sportprijsvragen en instantloterijen (krasloten) in stand blijft. De Kansspelautoriteit had wel  beter moeten motiveren waarom er een monopolie is voor lotto’s. Dit blijkt uit twee uitspraken van de Raad van State van 2 mei 2018.

hamer

De Raad van State zegt dat de Nederlandse monopolies voor sportprijsvragen en instantloterijen, gerechtvaardigd zijn. Die beperken weliswaar het Europese vrije verkeer van diensten, maar zijn gerechtvaardigd vanwege de doelstellingen van het kansspelbeleid (beschermen consument, tegengaan illegaliteit en criminaliteit en voorkomen kansspelverslaving).

Wat betreft het monopolie van lotto's, zegt de Raad van State dat de Kansspelautoriteit beter had moeten motiveren waarom dat monopolie er is. De Raad van State heeft de verschillende kansspelvormen met elkaar vergeleken en oordeelt dat er voor het risico op gokverslaving tussen lotto’s en goededoelenloterijen geen grote verschillen zijn. Voor goededoelenloterijen telt Nederland zes vergunningen.

Lees verder

Geen misstanden in arcadehallen, wel modernisering regelgeving nodig

speelautomaat infoprojectsEr zijn geen misstanden in zogenoemde arcadehallen, amusementscentra die toegankelijk zijn voor minderjarigen. In de speelhallen staan naast echte behendigheidsspelen (denk aan de flipperkast) overwegend moderne kermisautomaten die naast geluk ook veel vaardigheid vereisen (denk hierbij bijvoorbeeld aan grijpkranen of schuifspellen). Er zijn wel tekortkomingen in de regelgeving, waardoor goed toezicht op dergelijke hallen niet goed mogelijk is.
Dit concludeert de Kansspelautoriteit na een onderzoek onder arcadehallen in stadscentra. Aanleiding voor het onderzoek was ophef in de zomer van 2017: in arcadehallen zou kunnen worden gegokt door minderjarigen en zij zouden hierdoor het risico lopen gokspelverslaafd te raken.

Het rapport over het onderzoek naar de arcadehallen is naar minister Dekker van Justitie en Veiligheid gestuurd. In een begeleidende brief vraagt de Kansspelautoriteit de minister iets te doen aan de lacune in de wetgeving.

Lees verder

Marja Appelman: 'Toezicht kan niet zonder wetenschap'

Marja Appelman Wetenschapsagenda toezichtOm goed toezicht te kunnen houden, zijn wetenschappelijke inzichten onontbeerlijk. Alleen dan is het mogelijk om harde conclusies te trekken, inzichten verder uit te bouwen en goed en tijdig in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Dat zei Marja Appelman (foto), directeur van de Kansspelautoriteit tijdens de presentatie van de Wetenschapsagenda Toezicht. Dit gebeurde tijdens het festival ‘Innovatie van Toezicht’ van de Inspectieraad in Maarssen. Appelman benadrukte dat interactie tussen wetenschap en toezicht over langere tijd moet plaatsvinden en bovendien permanent en intensief moet zijn. Als het bijvoorbeeld gaat over de al dan niet verslavende werking van bepaalde kansspellen, is het nodig ontwikkelingen over langere tijd te monitoren.

Lees verder

Sommige loot boxes in strijd met kansspelwet

Kist met kettingVier op de tien loot boxes, schatkistjes in games, zijn volgens de Wet op de kansspelen verboden. Ook zijn er aanwijzingen dat loot boxes mogelijk verslaving in de hand werken. Tot deze conclusie komt de Kansspelautoriteit op basis van haar ‘Onderzoek naar loot boxes | Een buit of een last.’ Daarom roept de toezichthouder de gamesector op om spellen vóór medio juni aan te passen.

Het toeval bepaalt de inhoud van loot boxes. Dit, in combinatie met het feit dat prijzen buiten het spel om verhandelbaar zijn en dus economische waarde hebben, maakt dat het verboden is ze zonder vergunning aan te bieden aan  Nederlandse spelers.

Wereldwijd buigen toezichthouders op de kansspelmarkt zich momenteel over het fenomeen loot boxes. De Kansspelautoriteit staat in nauw contact met collega-toezichthouders om gezamenlijk op te treden.

Lees verder

Reactie minister op wetgevingsbrief Kansspelautoriteit

drs.-s.-dekker-5280 (1)Minister Dekker van Rechtsbescherming, verantwoordelijk voor het kansspelbeleid, heeft 23 april een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij reageert op de beleids- en wetgevingsbrief van de Kansspelautoriteit van 31 maart 2017.

In de periodieke beleids- en wetgevingsbrief vraagt de Kansspelautoriteit om aandacht voor actuele onderwerpen. In de brief van maart 2017 vraagt de Kansspelautoriteit de minister om iets te doen aan de verouderde regelgeving rond speelautomaten. Ook wordt aandacht gevraagd voor riskante producten in promotionele kansspelen. Ten derde verzoekt de Kansspelautoriteit de wetsvoorstellen Kansspelen op afstand en Modernisering speelcasinoregime, die beide in de Eerste Kamer liggen, niet gelijktijdig in te laten gaan: dat zou capaciteitsproblemen opleveren. De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de eerste twee knelpunten onderschrijft. Wat de invoering van de wetsvoorstellen betreft, schrijft de minister dat hij nog in gesprek is over de processen. De uitvoerbaarheid door de Kansspelautoriteit weegt daarbij zwaar, aldus minister Dekker.

Lees de brief van de minister (pdf, 42 kB)

'Wegwijzer speelautomaten voor gemeenten' in consultatie

WegwijzerDe 'Wegwijzer speelautomaten voor gemeenten' is 11 april in consultatie gegaan. Gemeenten en andere belanghebbenden kunnen tot 11 mei op- en aanmerkingen op het document maken.

Het is de Kansspelautoriteit gebleken dat er bij gemeenten grote behoefte is aan informatie over speelautomaten. Het gaat dan om vragen als wat precies een kansspelautomaat is, voor welke automaat je 18 jaar moet zijn, wanneer er een vergunning nodig is, et cetera. Ook is niet altijd duidelijk wie wanneer verantwoordelijk is voor het houden van toezicht.

De Wegwijzer geeft antwoord op deze en andere vragen. Gemeenten zijn belangrijke partners van de Kansspelautoriteit bij het zo goed en efficiënt mogelijk toezicht houden op de speelautomatensector.

Lees verder

Wat is het verschil tussen gamen en gokken?

Facebook logoWat is het verschil tussen gamen en gokken? Mijn huis verloten - mag dat? Wat is het verschil tussen een kansspel en een behendigheidsspel? Hoe herken ik het begin van een gokverslaving?

Dit soort vragen behandelt de Kansspelautoriteit op haar pagina op Facebook.

Volg de Kansspelautoriteit op Facebook