Nieuwsbrief juni 2018

nieuwsbrief header
Juni 2018

De Kansspelautoriteit verstuurt elke maand een nieuwsbrief. Volg ons ook op  Twitter (dagelijks nieuws), Facebook ( informatie voor consumenten) en Linkedin (organisatienieuws en vacatures).

Bekijk de online versie

Werkwijze rond klachten over kansspelen veranderd

icoon meldingen 2De Kansspelautoriteit heeft met ingang van 24 mei 2018 de werkwijze rond klachten over kansspelen gewijzigd. Klachten over een kansspel moeten voortaan rechtstreeks bij de aanbieder van het betreffende spel worden gedaan. De Kansspelautoriteit fungeert niet meer als intermediair tussen aanbieder en speler. Zij ontvangt graag nog wel meldingen over klachten.

Naar aanleiding van de nieuwe werkwijze heeft de Kansspelautoriteit  antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp gepubliceerd. Lees verder

Uitzending EenVandaag over online gokken

Item EenVandaagActualiteitenrubriek EenVandaag zond 19 mei een reportage uit over online gokken. De aanleiding was een trieste: een 26-jarige Hagenaar pleegde zelfmoord. Na zijn dood bleek dat hij hoge gokschulden had.

In de uitzending komt uitgebreid het feit aan de orde dat online gokken in Nederland verboden is, zolang het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand niet door de Eerste Kamer is aangenomen. Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, legt in de reportage uit dat het met de huidige Wet op de kansspelen bijzonder ingewikkeld is consumenten te beschermen tegen gokverslaving. 'We hebben die nieuwe wet echt nodig, niet alleen om te handhaven, maar om de consument te beschermen, beschermen tegen het verslaafd worden', aldus Appelman in de uitzending.
Kijk de reportage terug

'Reguleren online gokken is effectiever dan verbieden'

Brett'Als je de markt voor kansspelen wilt controleren, is reguleren beter dan verbieden. Mensen spelen toch wel, gokken zit nu eenmaal in de menselijke natuur.’

De Amerikaanse professor Brett Abarbanel is een autoriteit op het gebied van gokken, misschien wel de grootste expert ter wereld. Onlangs was ze op bezoek bij de Kansspelautoriteit. In een interview vertelt ze waarom het zo moeilijk is regelgeving omtrent kansspelen over de grenzen heen te harmoniseren, wat ze van loot boxes vindt, waarom ze zich concentreert op eSports en meer.

Lees het interview

Marja Appelman nieuwe voorzitter Europese koepel toezichthouders kansspelen

GvR2017MarjaAppelman_MG_5527Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, is per 1 juni benoemd tot voorzitter van het Gaming Regulation European Forum (GREF). Dit is de Europese koepel van toezichthouders. Inmiddels zijn 29 Europese landen lid van GREF.

Appelman sprak op 5 juni in Monte Carlo tijdens een bijeenkomst van Euromat, de jaarlijkse bijeenkomst van de speelautomatensector. Ze  zei dat de grenzen in de kansspelwereld vervagen of zelfs verdwijnen. Grenzen tussen landen zijn er door internet nauwelijks meer, de grens tussen gokken en gamen wordt steeds onduidelijker en er is steeds minder onderscheid tussen 'landbased' en online gokken. In deze wereld zullen toezichthouders steeds meer gaan samenwerken, voorspelt Appelman.

Lees verder

Wat is het verschil tussen gokken en gamen?

FacebookWat is het verschil tussen gokken en gamen? Waarom mag je geen loterij organiseren als je geen vergunning hebt? Wat is het verschil tussen een behendigheids- en een gokautomaat?

Dit soort vragen behandelt de Kansspelautoriteit op haar pagina op Facebook.

Like onze pagina

Duidelijkheid over Fun4Four automaten

fun4fourDe Kansspelautoriteit geeft vergunninghouders en houders van een model van toelating voor Fun4Four speelautomaten tot eind augustus de tijd om hun speelautomaten te controleren op modelconformiteit. Dat wil zeggen dat ze moeten voldoen aan de criteria waaronder ze op de markt zijn toegelaten. Gebleken is dat er onduidelijkheid was over de regels met betrekking tot marktconformiteit. Die duidelijkheid wordt nu gegeven.

Lees verder