Nieuwsbrief juli 2018

nieuwsbrief header
Juli 2018

De Kansspelautoriteit verstuurt elke maand een nieuwsbrief. Volg ons ook op  Twitter (dagelijks nieuws), Facebook ( informatie voor consumenten) en Linkedin (organisatienieuws en vacatures).

Bekijk de online versie

Games en kansspelen steeds meer met elkaar verweven

jongeren gamenEr is online in toenemende mate sprake van het verweven raken van games en kansspelen.  Op websites waar gegamed wordt, wordt reclame gemaakt voor kansspelen en andersom. Binnen games duiken gokelementen op en typische casinospellen als roulette kunnen als spelletje worden gespeeld. Eén op de twee gamende jongeren maakt online de overstap van gamen naar gokken, blijkt uit kwalitatief onderzoek. De jongeren die zijn overgestapt, zien het niet als overstap omdat ze blijven gamen.

Dit blijkt uit twee studies verricht in opdracht van de Kansspelautoriteit. De toezichthouder op de markt voor de kansspelen ziet naar aanleiding van de resultaten van de onderzoeken een aantal risico's en een aantal aanknopingspunten om deze risico's te beperken. Lees verder

Zie ook: Verslavingsdeskundige De Bruin: 'Houd gamen en gokken strikt gescheiden'

Marja Appelman: 'Speelautomatensector moet innoveren'

Kansspelautoriteit_3Ondernemers in de speelautomatensector moeten innoveren. Dat kan ook binnen de huidige, verouderde wet- en regelgeving. Legale aanbieders moeten zorgen voor een aantrekkelijk spelaanbod in een veilige omgeving. Als ondernemers niet innoveren, zoeken spelers hun heil bij illegale aanbieders. Consumenten worden bij hen niet beschermd tegen kansspelverslaving en ze zijn niet verzekerd van een eerlijk spel.
Dat betoogde Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, op 19 juni 2018 tijdens het jaarlijkse evenement van het kennisplatform voor kansspelen Gaming in Holland. Lees verder

Nieuwe fase in aanpak loot boxes

Kist met kettingDe Kansspelautoriteit onderzoekt met ingang van 20 juni 2018 of aanbieders van games met loot boxes die in strijd zijn met de Wet op de kansspelen, afdoende maatregelen hebben getroffen.

Dit volgt op eerder onderzoek door de Kansspelautoriteit. Daaruit bleek dat sommige loot boxes in strijd zijn met de Wet op de kansspelen. De aanbieders van games kregen tot 20 juni de tijd om aanpassingen te doen in hun spellen zodat zij niet meer in strijd met de Wet op de kansspelen opereren.

De Kansspelautoriteit kreeg na 20 juni klachten van gamers over twee spellen: zij kunnen van de ene op de andere dag hun virtuele items niet meer verhandelen. Zij stellen hiervan financiële schade te ondervinden. De Kansspelautoriteit legt op haar site uit dat zij niet de aangewezen instantie is voor klachten over deze blokkade.

Brief over Voortgang Wetsvoorstel Kansspelen op afstand naar Kamer

Tweede KamerMinister Dekker van Rechtsbescherming stuurde op 19 juni 2018 een brief naar de Tweede Kamer over de voortgang van het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand. In de brief staat dat er extra maatregelen worden getroffen om kansspelverslaving effectiever te voorkomen. Ook gaat hij in de brief in op de  in het Regeerakkoord genoemde vestigingsvereiste voor aanbieders van online kansspelen. Lees verder

Kansspel: waarom pas vanaf 18 jaar?

Facebook logoWaarom geldt er een leeftijdsvereiste voor het mogen meedoen aan een kansspel? Wat is het verschil tussen gamen en gokken? Mijn huis verloten - mag dat? Wat is het verschil tussen een kansspel en een behendigheidsspel? Hoe herken ik het begin van een gokverslaving?

Dit soort vragen behandelt de Kansspelautoriteit op haar pagina op Facebook.

Volg de Kansspelautoriteit op Facebook

Tijdens WK extra aandacht voor gokaanbieders die minderjarigen niet weren

wk voetbalDe Kansspelautoriteit kijkt gedurende het WK Voetbal extra naar online sportweddenschappen. Zij is dan vooral gespitst op deelname door minderjarigen. De toezichthouder op de markt voor de kansspelen roept op deelname door minderjarigen aan sportweddenschappen te melden via een speciaal meldingsformulier op haar website.

Deelname aan kansspelen, zoals het afsluiten van weddenschappen op sportwedstrijden, is toegestaan vanaf 18 jaar. Aanbieders van kansspelen zijn verplicht om minderjarigen te weren van deelname. In Nederland mag alleen de Toto, onderdeel van Nederlandse Loterij, wedden op de uitslag van sportwedstrijden aanbieden. Lees verder

Nieuwsbrief en privacy

BrievenbusVeel ontvangers van deze nieuwsbrief hebben zichzelf aangemeld voor een abonnement. Een aantal relaties is door de Kansspelautoriteit in maart 2017 op de lijst van ontvangers gezet. Privacyregels schrijven voor dat ontvangers zichzelf moeten aanmelden voor een abonnement op een nieuwsbrief, dan wel dat zij toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun e-mailadres voor het toezenden hiervan. De Kansspelautoriteit wijst daarom op de mogelijkheid tot inschrijven en uitschrijven. Algemene informatie over de manier waarop de Kansspelautoriteit omgaat met persoonsgegevens vindt u in ons privacyreglement.