Nieuwsbrief februari 2018

nieuwsbrief header
8 februari 2018

De Kansspelautoriteit verstuurt elke maand een nieuwsbrief. Volg ons ook op  Twitter (dagelijks nieuws), Facebook (informatie voor consumenten) en Linkedin (organisatienieuws en vacatures).

Bekijk de online versie

Veel speelhallen kleinere organisaties hebben zaken niet op orde

man achter speelautomaat

Veel speelhallen van kleinere organisaties (bedrijven met maximaal enkele speelhallen) voldoen niet aan de voorschriften. Tot die conclusie komt de Kansspelautoriteit op grond van een grootschalige toezichtactie op 5 en 6 oktober 2017 in de vier noordelijke provincies. Vanaf april gaat de Kansspelautoriteit controleren of de onderzochte speelhallen verbeteringen hebben aangebracht.
Tijdens de toezichtactie begin oktober werden dertig speelhallen van kleinere organisaties in Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe bezocht. Ze werden gecontroleerd op hun toegangscontrole (om een speelhal te mogen betreden moet je 18 jaar zijn), of het personeel aan de opleidingseisen voldeed en of ze hun verslavingspreventiebeleid op papier hadden staan. Het totaal aantal overtredingen bedroeg 38: dertien speelhallen hadden de toegangscontrole niet op orde, twintig speelhallen voldeden niet aan de voorschriften inzake kansspelverslaving en bij vijftien speelhallen was er iets niet in orde wat betreft de opleidingsvoorschriften voor het personeel. Van de dertig speelhallen voldeden er drie volledig aan de voorschriften.

Lees verder

Tekst en uitleg over loterij Lotisico

lotisico

De Kansspelautoriteit krijgt vragen binnen over de loterij Lotisico. Aanleiding is dat deze loterij geen trekkingen meer verricht en prijzen niet uitbetaalt. Belanghebbenden lukt het niet contact te krijgen met het bedrijf achter de loterij. Tekst en uitleg over deze in 1902 opgerichte ‘N.V. De Eerste Nederlandsche Maatschappij tot Verzekering van Risisico in Loterijen Lotisico’.

Lees verder

Marja Appelman: ‘Meer doen aan bescherming jeugd tegen gokken’

GvR2017MarjaAppelman_MG_5205

Voorkomen dat jeugdigen kunnen gokken. Daar ligt de absolute prioriteit van de Kansspelautoriteit in 2018. Directeur Marja Appelman riep de aanbieders van kansspelen dinsdag 2 februari 2018 op tijdens het IMGL Annual Gaming Industry Event in Amsterdam hierbij samen op te trekken.

Appelman kondigde tijdens het jaarlijkse evenement voor de kansspelindustrie (met name voor aanbieders van kansspelen en advocaten) aan dat de Kansspelautoriteit dit jaar extra zal controleren dat kansspelaanbieders minderjarigen buiten de deur houden.

Marja Appelman: ‘De negatieve effecten van gokken op kinderen zijn groot.’

Lees verder

Imperial E-Club ook in hoger beroep in ongelijk gesteld

Kansspelautoriteit_11

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 17 januari 2018 Imperial E-club in hoger beroep in het ongelijk gesteld in een rechtszaak tegen de Kansspelautoriteit.

In 2014 legde de Kansspelautoriteit dit bedrijf een boete op van 200.000 euro wegens het zonder vergunning online kansspelen aanbieden aan Nederlandse consumenten. Dat deed Imperial E-club, gevestigd op Antigua en Barbuda, via zeven websites. De Raad van State stelt de Kansspelautoriteit op alle fronten in het gelijk.

Lees verder

Kansspelautoriteit verheldert bevoegdheden bij toezichthouders in buitenland

globe

De Kansspelautoriteit heeft collega-toezichthouders in het buitenland via een brief geïnformeerd over het feit dat aanbieders van online kansspelen zich niet mogen richten op de Nederlandse consument. De Kansspelautoriteit licht in de brief toe dat zij bevoegd is op te treden tegen kansspelaanbieders die dat wel doen.

Dit is ook het geval als zo’n aanbieder een vergunning heeft voor het aanbieden van online kansspelen in het land in kwestie. De Kansspelautoriteit hoopt via de collega-toezichthouders ook de kansspelaanbieders in de betreffende landen te bereiken.

Lees verder

Volg de Kansspelautoriteit ook op Facebook

Facebook

Een wettelijke taak van de Kansspelautoriteit is onder meer 'bevorderen' dat kansspelverslaving tot het absolute minimum beperkt blijft. Eén van de middelen die zij hierbij inzet is een pagina op Facebook. Via deze pagina worden consumenten onder meer geïnformeerd over de risico's rond kansspelen.

Like de Facebookpagina van de Kansspelautoriteit

Kansspelautoriteit onderzoekt reclame Postcodeloterij

enveloppe herinnering

De Kansspelautoriteit onderzoekt een reclame-uiting van de Postcodeloterij. Die verstuurde vorige maand reclame in witte enveloppen met daarop de term 'Herinnering'. Op de voorkant van de enveloppe is niet te zien dat het om post van de Postcodeloterij gaat. Op de achterkant van de enveloppe staat het logo van de Postcodeloterij in zwartwit.

Bij de Kansspelautoriteit, maar ook bij de Reclame Code Commissie (RCC) en de Consumentenbond, zijn hier klachten over binnengekomen. Mensen vinden de reclame ongepast en misleidend. De uitslag van het onderzoek zal ergens in de komende weken bekend worden.

Lees verder