Nieuwsbrief 7 januari 2020

nieuwsbrief header
7 januari 2020

De Kansspelautoriteit verstuurt periodiek een nieuwsbrief. Volg de Ksa  ook op  Twitter, Facebook  en Linkedin.

Bekijk de online versie

Voor 3,5 miljoen aan boetes opgelegd in 2019

Hamer rechter en bankbiljettenDe Kansspelautoriteit (Ksa) heeft in 2019 voor 3,5 miljoen euro aan boetes opgelegd. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2018: toen legde de Ksa voor ruim 1,7 miljoen euro aan boetes op.

Tien bestuurlijke boetes werden opgelegd in verband met het aanbieden van online kansspelen.  De aanpak van de Ksa is erop gericht Nederlandse consument te beschermen tegen illegaal online aanbod. Partijen die bijvoorbeeld gebruikmaken van de Nederlandse taal, Nederlandse symbolen en Nederlandse betaalmiddelen, krijgen met de Ksa te maken.

Hoeveel kansspelautomaten telt Nederland?

Logo FacebookHoeveel kansspelautomaten zijn er eigenlijk in Nederland? Is er verschil tussen een speelautomaat in een speelhal en een speelautomaat in een horecagelegenheid? Is er een verschil tussen een casino en een speelhal? Een kansspel organiseren om een product onder de aandacht te brengen - mag dat? Leidt gamen tot gokken?

De Kansspelautoriteit beantwoordt deze en andere vragen op haar pagina op Facebook.

René Jansen bij BNR over Wet Kansspelen op afstand

Portret René JansenRené Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit (Ksa), was maandag 6 januari te gast bij het radioprogramma Zakendoen van BNR. Het onderwerp van de uitzending waren de voorbereidingen die de Ksa treft om de Wet Kansspelen op afstand in goede banen te leiden.

De huidige planning is dat deze wet, die online gokken legaliseert, op 1 januari 2021 van kracht wordt. Dan kunnen er aanvragen worden ingediend voor een online kansspelvergunning. De markt gaat een half jaar na het in werking treden van de wet open. Het BNR-programma kan worden teruggeluisterd.

Regels voor loterijen en inzamelingsacties

Glazen bol met lootjesOm een loterij of inzamelingsactie te mogen organiseren, is in de meeste gevallen een kansspelvergunning nodig. De Kansspelautoriteit (Ksa) is bevoegd om vergunningen voor loterijen te verlenen, zowel voor incidentele als meerjarige loterijen. Op de website van de Ksa is te controleren of er een kansspelvergunning is afgegeven en welke regels er gelden.