Nieuwsbrief

nieuwsbrief header
Oktober 2018

De Kansspelautoriteit verstuurt elke 2 weken een nieuwsbrief. Volg ons ook op  Twitter (dagelijks nieuws), Facebook ( informatie voor consumenten) en Linkedin (organisatienieuws en vacatures).

Bekijk de online versie

‘Gokken is een maatschappelijk fenomeen, regel het!’

Jan Suyver en Henk KeslerJan Suyver (links op foto) en Henk Kesler hebben 8 oktober afscheid genomen van de Kansspelautoriteit (Ksa) tijdens een bijeenkomst in het Haagse theater Diligentia. In een afscheidsinterview blikken de vertrekkende voorzitter en vicevoorzitter terug op de eerste zes jaar van de  Ksa. Ze zijn tevreden over de organisatie die is neergezet, maar teleurgesteld over het feit dat de Wet Kansspelen op afstand er nog niet is. Lees verder

Verklaring toezichthouders over vermenging gaming en gambling

wereldbolKansspeltoezichthouders van 16 landen uiten in een verklaring hun zorgen over het steeds vager worden van de grenzen tussen enerzijds gokken en anderzijds andere vormen van digitaal entertainment, zoals videogames. Consumenten lopen hierdoor risico's.

De Kansspelautoriteit organiseert maandag 15 oktober 2018 een bijeenkomst over de risico's als gevolg van de vermenging van gaming en gambling. Dan zal van gedachten worden gewisseld met marktpartijen en andere betrokkenen over dit onderwerp. Op www.kansspelautoriteit.nl zal een verslag worden gepubliceerd over de bijeenkomst.

Raad van State stelt Ksa in twee zaken in het gelijk

JustitieDe Raad van State heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) in twee uitspraken van 26 september 2018 in het gelijk gesteld.

Het betrof de hoger beroepszaken van de online kansspelaanbieders Onisac/Mansion en Co Gaming. De Ksa had de partijen boetes opgelegd van respectievelijk 150.000 euro en 180.000 euro. De boetes waren in 2013 en 2014 opgelegd voor het aanbieden van online kansspelen in de Nederlandse taal. Zonder vergunning is het verboden in Nederland kansspelen aan te bieden. De Kansspelautoriteit richt zich in haar handhaving bij voorrang op aanbieders die zich op Nederlandse consumenten richten. Lees verder

Boete van 312.500 euro voor Mr. Green

Bankbiljetten pixabay

De Kansspelautoriteit heeft een boete van 312. 500 euro opgelegd aan Mr. Green Limited, exploitant van de website mrgreen.com.
De boete is opgelegd voor het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten via genoemde website. Zonder vergunning is dat in Nederland verboden. Onder de huidige wetgeving is het niet mogelijk een vergunning te krijgen voor het aanbieden van een online kansspel. Zij kunnen bijvoorbeeld hun websites met Nederlandse IP-adressen blokkeren voor de Nederlandse speler ('geoblocking'). Lees verder

Lagere regelgeving Koa in consultatie, na 16 oktober meer duidelijkheid

Kansspelautoriteit_11Minister Dekker voor Rechtsbescherming, verantwoordelijk voor het kansspelbeleid, heeft op 11 september de zogenoemde 'lagere regelgeving' behorend bij het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand (Koa) in openbare consultatie gedaan. Lagere regelgeving is de nadere uitwerking van een wet in meer gedetailleerde regels. Tijdens de consultatie kunnen belanghebbenden eventuele op- en aanmerkingen maken op de lagere regelgeving.

De commissie Justitie en Veiligheid van de Eerste Kamer heeft de termijn voor het leveren van inbreng voor de verdere procedure rond het wetsvoorstel gesteld op 16 oktober. Die inbreng bestaat dan uit (eventuele) reacties op antwoorden van de minister op vragen die de senatoren eerder stelden. Na 16 oktober besluit de commissie vervolgens of er nog een nieuwe schriftelijke vragenronde nodig is, of dat er tot plenaire behandeling van het wetsvoorstel kan worden overgegaan.  
Het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand legaliseert onder strikte voorwaarden online kansspelen. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen aanbieders van online kansspelen bij de Kansspelautoriteit een vergunning aanvragen voor het aanbieden van kansspelen via internet. De Kansspelautoriteit maakt zich sterk voor een veilig spelaanbod op een eerlijke markt.

Meer informatie over de procedure op de website van de Eerste Kamer. Zie ook: Wetsvoorstel Kansspelen op afstand

Selectielijst 2018 Ksa vastgesteld

ArchiefDe 'Selectielijst 2018' van de Kansspelautoriteit (Ksa)  is door de verantwoordelijke minister van Onderwijs Slob vastgesteld.

Op deze lijst, die begin augustus ter inzage werd gelegd bij het Nationaal Archief, staat hoe de Ksa omgaat met de opgebouwde archiefbestanden vanaf 1 april 2012, de datum dat de toezichthouder op de markt voor de kansspelen werd opgericht. Op de Selectielijst staat welke documenten worden vernietigd en welke permanent bewaard worden. Lees verder

Hoeveel typen kansspelautomaten zijn er?

Facebook logo

Hoeveel typen kansspelautomaten zijn er? Waarom mogen minderjarigen niet deelnemen aan een kansspel? Hoeveel probleemspelers telt Nederland? Pokeren met je vrienden, mag dat? De Kansspelautoriteit beantwoordt deze en andere vragen op Facebook.

Volg de Kansspelautoriteit op Facebook

Innovatie speelautomaten eenvoudiger

Speelautomaten casinoOm het ondernemers in de kansspelsector makkelijker te maken om te innoveren, heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) de modeltoelating voor speelautomaten aangepast. Hierdoor kunnen innovatieve wijzigingen aan speelautomaten met minder administratieve lasten en goedkoper worden doorgevoerd. Lees verder