Nieuwsbrief 25 november 2019

nieuwsbrief header
25 november 2019

De Kansspelautoriteit verstuurt periodiek een nieuwsbrief. Volg de Ksa  ook op  Twitter, Facebook  en Linkedin.

Bekijk de online versie

Guda van Noort lid Adviesraad Ksa

Guda van Noort Foto UvADr. G. (Guda) van Noort is toegetreden tot de Adviesraad van de Kansspelautoriteit. Van Noort (foto Universiteit van Amsterdam) is hoogleraar Persuasion & New Media Technologies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij richt zich in haar onderzoek onder meer op de invloed van de nieuwe media op het dagelijks leven. De Ksa kent sinds 2014 een Adviesraad. Die adviseert de Ksa gevraagd en ongevraagd.

Speech René Jansen bij ALV van VAN Kansspelen

Portretfoto René JansenRené Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, hield woensdag 20 november 2019 een toespraak tijdens de Algemene Ledenvergadering van branchevereniging VAN Speelautomaten. De speech ging voor een belangrijk deel over de gevolgen van de Wet Kansspelen op afstand (Koa). Deze wet legaliseert onder strikte voorwaarden online kansspelen en roept extra eisen op het gebied van verslavingspreventie in het leven.

Met een kansspel een product promoten - mag dat?

Logo FacebookEen kansspel organiseren om een product onder de aandacht te brengen - mag dat? Leidt gamen tot gokken? Een casino en een speelhal: dat is toch hetzelfde? Hoeveel kansspelautomaten zijn er in Nederland? Is er verschil tussen een speelautomaat in een speelhal en een speelautomaat in een horecagelegenheid?

De Kansspelautoriteit beantwoordt deze en andere vragen op haar pagina op Facebook.

1 januari 2021 streefdatum van kracht worden Wet Koa

dekkerEr wordt naar gestreefd de Wet Kansspelen op afstand (Koa) op 1 januari 2021 in werking te laten treden.
Minister Dekker voor Rechtsbescherming (foto, verantwoordelijk voor kansspelbeleid) schrijft dit in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarin brengt hij het parlement behalve over de ingangsdatum, ook op de hoogte over de stand van zaken met de moties die de Eerste Kamer op 19 februari 2019 tegelijkertijd met de wet aannam.

Gemeenten en Ksa samen aan zet bij toezicht op kansspelautomaten

speelautomatenOm een kansspelautomaat in Nederland op de markt te mogen brengen, zijn een modeltoelating, een exploitatievergunning en een aanwezigheidsvergunning nodig. Bij het toezicht hebben gemeenten en de Kansspelautoriteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid: gemeenten geven een aanwezigheidsvergunning af; de Ksa is verantwoordelijk voor de exploitatievergunning en de modeltoelating.

Kansspelautomaten mogen niet overal staan: in gelegenheden waar ook minderjarigen komen, moet 'voldoende afscheiding' zijn tussen het deel van de gelegenheid waar zij komen ('laagdrempelig') en het deel waar kansspelautomaten staan ('hoogdrempelig'). Meer weten?