Nieuwsbrief 18 mei 2020

nieuwsbrief header
18 mei 2020

De Kansspelautoriteit verstuurt periodiek een nieuwsbrief. Volg de Ksa  ook op  Twitter, Facebook  en Linkedin.

Bekijk de online versie

Succesvolle samenwerking Rotterdam en Ksa

Foto handhavingsambtenaarDe grootschalige landelijke actie in maart 2019 van de Kansspelautoriteit, Openbaar Ministerie, politie en gemeenten waarbij Cash Centers in beslag werden genomen, heeft in Rotterdam geleid tot zestien bestuurlijke maatregelen.  
Dat staat in het Jaarverslag Bestuurlijke Handhaving 2019 van de gemeente Rotterdam. Bij de landelijke actie werden in maart 2019 een kleine honderd Cash Centers in beslag genomen. Het merendeel (44) stond in Rotterdamse winkels, theehuizen, cafés en snackbars. In een nog lopend onderzoek wordt onderzocht of deze apparaten worden gebruikt voor het afsluiten van sportweddenschappen. Het Jaarverslag Bestuurlijke Handhaving 2019 is te vinden op de site van de gemeente Rotterdam.

Kleine en promotionele kansspelen: de uitzonderingen op de regel

BingoEen kansspel waarmee een prijs kan worden gewonnen, mag alleen worden aangeboden als er een vergunning voor is verleend. De wet maakt hierop een aantal uitzonderingen. Dat is het geval bij 'kleine' en promotionele kansspelen.  De bekendste voorbeelden van kleine kansspelen zijn de bingo en het rad van fortuin. Promotionele kansspelen worden gebruikt door ondernemers om een product of dienst onder de aandacht te brengen.

Dat er in geval van kleine en promotionele kansspelen geen vergunning nodig is, wil zeker niet zeggen dat alles mag. In beide gevallen gelden er voorwaarden.

Wanneer gaat gamen over in gokken?

Logo Facebook Wat is het verschil tussen gamen en gokken? Is er verschil tussen een speelautomaat in een speelhal en een speelautomaat in een horecagelegenheid? Wat is een promotioneel kansspel en is daar een vergunning voor nodig? Een speelhal en een speelcasino: is dat hetzelfde? Hoeveel kansspelautomaten zijn er eigenlijk in Nederland?

De Kansspelautoriteit beantwoordt dit soort vragen op haar pagina op Facebook.

Antwoorden minister op vragen Tweede Kamer over Wet Koa

Tweede KamerMinister Dekker (kansspelbeleid) stuurde onlangs antwoorden op vragen  over het ontwerpbesluit in het kader van de Wet Kansspelen op afstand naar de Tweede Kamer. In een ontwerpbesluit staat zogenoemde lagere regelgeving waarmee een wet nader wordt uitgewerkt.

De Eerste Kamer nam in februari 2019 het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand aan. Deze wet legaliseert en reguleert online kansspelen en scherpt de eisen op het gebied van verslavingspreventie aan.