Nieuwsbrief

nieuwsbrief header
14 mei 2019

De Kansspelautoriteit verstuurt elke 2 weken een nieuwsbrief. Volg ons ook op  Twitter, Facebook  en Linkedin.

Bekijk de online versie

Scriptieprijzen Ksa voor Olivier Flinterman en Tom Schoolderman

scriptie1René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit, heeft maandag 13 mei 2019 de Ksa-scriptieprijzen 2018 uitgereikt aan Olivier Flinterman (masterscriptie) en Tom Schoolderman (bachelorscriptie). Met deze jaarlijkse prijzen stimuleert de Ksa de ontwikkeling van nieuwe, oorspronkelijke ideeën op haar beleidsterrein.

Olivier Flinterman: ‘Systeem van kansspelbelasting volstrekt willekeurig’

Olivier FlintermanNederland kent een willekeurig systeem van kansspelbelasting: er gelden voor verschillende spelsoorten verschillende belastingplichten en -grondslagen. Ons land is daarmee zeker niet uniek. Europese harmonisatie zou een oplossing kunnen zijn tegen deze willekeurigheid, maar lijkt vooralsnog niet haalbaar. Nederland kan leren van Denemarken, dat al haar kansspelwetgeving heeft opgenomen in één centrale belastingwet.
Dat concludeert Olivier Flinterman in zijn scriptie Kanspelbelasting: is herziening een gok waard? Met deze scriptie won Flinterman de jaarlijkse scriptieprijs van de Kansspelautoriteit voor masterstudenten.

Tom Schoolderman: 'Regelgeving nodig voor loot boxes'

TomSchooldermanDe bestaande wetgeving is niet toereikend om het verschijnsel loot boxes en andere gokelementen in games in goede banen te leiden.

Dat schrijft Tom Schoolderman in zijn scriptie Rechtsvergelijkend onderzoek loot boxes in Verenigd Koninkrijk en Nederland. Met deze scriptie won Schoolderman de jaarlijkse scriptieprijs van de Kansspelautoriteit voor bachelorstudenten. In zijn scriptie vergelijkt hij de manier waarop het Verenigd Koninkrijk en Nederland met loot boxes omgaan.

Een huis verloten - mag dat?

Facebook logoEen casino en een speelhal: dat is toch hetzelfde? Hoeveel kansspelautomaten zijn er in Nederland? Is er verschil tussen een speelautomaat in een speelhal en een speelautomaat in een horecagelegenheid? Een kansspel organiseren om een product te promoten - mag dat?

De Kansspelautoriteit beantwoordt deze en andere vragen op haar pagina op Facebook.

Gemeenten medeverantwoordelijk bij toezicht op kansspelen

WegwijzerGemeenten hebben in verschillende gevallen te maken met kansspelen. Ze geven aanwezigheidsvergunningen af voor kansspelautomaten en zijn medeverantwoordelijk voor het toezicht. In sommige gevallen zijn gemeenten bevoegd om een vergunning af te geven voor een loterij. Ze hebben ook een taak bij het toestaan van bingo’s of andere kleine kansspelen.
Om gemeenten wegwijs te maken op het gebied van speelautomaten, schreef de Kansspelautoriteit de Wegwijzer speelautomaten voor gemeenten. Dit document is te raadplegen via de website van de Ksa.

Wet Kansspelen op afstand: wat gaat er veranderen?

Online kansspelen zijn nu nog verboden in Nederland. Maar dat gaat veranderen: de Eerste Kamer nam in februari de Wet Kansspelen op afstand aan. Het ministerie van J en V is nu bezig de wet nader uit te werken. Daarna kan de Kansspelautoriteit vergunningvoorwaarden opstellen. De Ksa heeft op haar website een pagina ingericht waarop steeds de actuele stand van zaken is te raadplegen.

Kansspelautoriteit tijdpad