Nieuwsbrief april 2018

nieuwsbrief header
April 2018

De Kansspelautoriteit verstuurt elke maand een nieuwsbrief. Volg ons ook op  Twitter (dagelijks nieuws), Facebook ( informatie voor consumenten) en Linkedin (organisatienieuws en vacatures).

Bekijk de online versie

Leidraad beoordeling kansspel vastgesteld

rouletteDe Kansspelautoriteit heeft de Leidraad beoordeling kansspelen vastgesteld.  Hierin wordt beschreven wat de Kansspelautoriteit verstaat onder een kansspel als bedoeld in de Wet op de kansspelen (Wok). Een kansspel dat valt onder het regime van de Wok, mag in de regel alleen met een vergunning op de markt worden gebracht. De leidraad schept duidelijkheid over wanneer een spel als een kansspel wordt gezien. Een belangrijke reden om dit toetsingskader op te stellen is dat er in hoog tempo nieuwe spelvormen ontwikkeld worden. Bovendien is de grens tussen spellen en kansspelen steeds minder duidelijk.

De Kansspelautoriteit vindt het belangrijk om inzichtelijk te maken hoe zij te werk gaat bij het beoordelen van spelaanbod. De nu vastgestelde leidraad is van begin december 2017 tot half januari 2018 geconsulteerd.

Verbod op binaire opties in EU

Binaire optiesDe Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) verbiedt de verkoop van binaire opties aan particuliere beleggers. Het verbod geldt in de hele Europese Unie.

Dat maakte de ESMA dinsdag 27 maart bekend (zie het persbericht). De Europese toezichthouder komt tot deze beslissing uit bezorgdheid over de verliezen die beleggers lijden met deze complexe beleggingsproducten. Marketingactiviteiten voor binaire opties worden eveneens verboden.

Binaire opties hebben kenmerken van kansspelen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde in 2013 al voor deze producten.

Voorlichting over kansspelverslaving: wat helpt (niet)?

Zak en as

Wat voor soort voorlichting helpt het best bij het voorkomen van kansspelverslaving? Over dat onderwerp spraken ruim veertig vertegenwoordigers van verschillende organisaties  op donderdag 29 maart bij de Kansspelautoriteit.

Een belangrijk discussiepunt was de vraag of voorlichting zich specifiek moet richten op alle spelers, op spelers die zichzelf mogelijk niet in de hand hebben, of juist op hun sociale omgeving (ouders, leraren, sportclubs, et cetera).

Een ander gespreksonderwerp ging over de vraag of spelers van online kansspelen straks beter beschermd zijn als de Wet Kansspelen op afstand van kracht is. In deze wet staat duidelijker omschreven wat kansspelaanbieders aan verslavingspreventie moeten doen dan in de huidige Wet op de kansspelen het geval is.

Lees het verslag over de bijeenkomst

Jaarverslag 2017: dringend behoefte aan Wet Kansspelen op afstand

Cover jaarverslag 2017Er is dringend behoefte aan de Wet Kansspelen op afstand. Dat is op verschillende plaatsen te lezen in het op 22 maart verschenen Jaarverslag van de Kansspelautoriteit. De Wet op de kansspelen, het huidige juridische kader, geeft niet altijd voldoende mogelijkheden om het illegale online aanbod van kansspelen effectief te kunnen bestrijden. De Wet Kansspelen op afstand maakt online kansspelen onder strikte voorwaarden legaal. Tegelijkertijd krijgt de Kansspelautoriteit extra mogelijkheden in handen om illegaal online aanbod te kunnen aanpakken.

Bestuursvoorzitter Jan Suyver: 'De Kansspelautoriteit heeft in de afgelopen zes jaar in handhavende zin gedaan wat ze kon - en zal dat ook blijven doen. Maar onder het huidige wettelijke regime dringt als het gaat om de online gokmarkt, de vergelijking met dweilen met de kraan zich toch wel enigszins op'.

Jaarverslag 2017 staat in teken overgangsfase

Jan Suyver: onze handen zijn gebonden

In 2017 meer dan 2.000 keer contact met Kansspelautoriteit

Wat is het verschil tussen gamen en gokken?

Facebook logoWat is het verschil tussen gamen en gokken? Mijn huis verloten - mag dat? Wat is het verschil tussen een kansspel en een behendigheidsspel? Hoe herken ik het begin van een gokverslaving?

Dit soort vragen behandelt de Kansspelautoriteit op haar pagina op Facebook.

Volg de Kansspelautoriteit op Facebook