Nieuwsbrief maart 2018

nieuwsbrief header
Maart 2018

De Kansspelautoriteit verstuurt elke maand een nieuwsbrief. Volg ons ook op  Twitter (dagelijks nieuws), Facebook ( informatie voor consumenten) en Linkedin (organisatienieuws en vacatures).

Bekijk de online versie

Uitleg Kansspelautoriteit over Wet Bibob aan ondernemers

De Kansspelautoriteit gaf onlangs aan leden van de brancheorganisatie Van Kansspelen en hun juridisch adviseurs voorlichting over de Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur ).

De speelautomatensector werd in 2013 onder de werking van de Wet Bibob gebracht. In grote lijnen komt de wet erop neer dat ondernemers medeverantwoordelijk zijn voor de personen met wie zij zakendoen. Tijdens de bijeenkomst kwamen vragen aan de orde als 'Ik snap dat ik de banden met een crimineel moet verbreken, maar wat als er nog contractuele verplichtingen zijn?' en 'Als ik een schikking met het Openbaar Ministerie heb getroffen, is de zaak dan afgedaan?'

Lees verder

Illegale gokapparatuur aangetroffen in Arnhem en Nijmegen

Foto gokzuilDe Kansspelautoriteit ondersteunt regelmatig andere overheden bij controleacties. Dit is met name het geval als er het vermoeden is van illegale gokapparatuur.

Begin februari werd er illegale gokapparatuur aangetroffen in een café in de Arnhemse binnenstad. In het café lagen onder meer wedtickets. De illegale apparatuur, waaronder computers, is in beslag genomen.

Op 22 februari werd er tijdens een controleactie in een café in Nijmegen een zogenoemde gokzuil gevonden. Een gokzuil is een computer met internetverbinding die zo is ingericht dat ermee kan worden gewed op sportwedstrijden.

Het aanbieden van gokspelen zonder vergunning is verboden. Er is geen zicht op de geldstromen en er is geen controle mogelijk op een eerlijk verloop van het spel. Ook kunnen spelers niet worden beschermd tegen kansspelverslaving.

Lees meer over de actie in Arnhem en die in Nijmegen

Forse verlaging administratieve lasten speelautomatensector

paperDoor het aanpassen van het vragenformulier in het kader van de Wet Bibob is de administratieve last voor ondernemers in de speelautomatensector fors verlaagd. De Kansspelautoriteit bracht de omvang van dit formulier met ongeveer 75 procent terug.

Alle ondernemers in de speelautomatensector krijgen op enig moment met de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur te maken. Het moet worden ingevuld bij het aanvragen van een exploitatievergunning voor speelautomaten. Ook als een vergunning moet worden verlengd, doet de Kansspelautoriteit een Bibob-toets.

Lees verder

Kansspelsector nader toegelicht aan leden Tweede Kamer

Foto meeting Kansspelautoriteit KamerledenHet bestuur en de directie van de Kansspelautoriteit gaven onlangs een nadere toelichting aan leden van de Tweede Kamer over de stand van zaken in de kansspelsector.

De Kamerleden wilden onder meer van de Kansspelautoriteit weten wat het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand, dat nu in de Eerste Kamer ligt, voor verschil gaat maken. De bestuursleden en directeur Marja Appelman van de Kansspelautoriteit legden uit dat de huidige Wet op de kansspelen de Kansspelautoriteit lang niet altijd voldoende instrumenten in handen geeft om effectief op te kunnen treden tegen het illegale online aanbod.

Andere belangrijke gespreksonderwerpen waren verslavingspreventie en het beschermen van minderjarigen tegen deelname aan kansspelen - een speerpunt van de Kansspelautoriteit in 2018.

Lees verder

'Mijn huis verloten. Mag en kan dat?'

FacebookMag en kan ik mijn huis verloten? Wat is het verschil tussen een kansspel en een behendigheidsspel? Hoe herken ik het begin van een gokverslaving?

Dit soort vragen behandelt de Kansspelautoriteit op haar pagina op Facebook.

Volg de Kansspelautoriteit op Facebook