Winnaar Ksa-Scriptieprijs 2019 bekend

2 maart 2020

Marcel Wieting is de winnaar van de Master Scriptieprijs 2019 van de Kansspelautoriteit (Ksa). Hij schreef een scriptie over advertenties van illegale aanbieders van online kansspelen.

Marcel Wieting (foto) onderzocht gegevens over webverkeer en schreef daar de scriptie Advertising in illegal markets. Evidence from online gambling in the Netherlands (pdf, 2.3 MB) over. Hij is inmiddels afgestudeerd in de economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als trainee bij het directoraat-generaal Mededinging van de Europese Commissie.

marcel wieting

Verdrongen

Een belangrijk nieuw inzicht dat Marcel Wieting opdeed is dat advertenties voor illegale gokaanbieders op internet zijn verdrongen naar impopulaire websites en illegale downloadsites. Voor sommige illegale aanbieders wordt zelfs op websites die computervirussen verspreiden, reclame gemaakt. Marcel Wieting concludeert in zijn scriptie dat dit soort reclame niet effectief is. Een veronderstelling is dat de verdringing samen hangt met het feit dat adverteren in zogenoemde mainstream media (televisie, radio of in geprinte media) voor de Ksa een belangrijk criterium is om illegale aanbieders bij voorrang aan te pakken. Uit Wietings onderzoek blijkt dat gepersonaliseerde advertenties via e-mail en social media wel veel verkeer naar illegaal gokaanbod genereren.

Scriptieprijs

De Kansspelautoriteit (Ksa) organiseert sinds 2015 jaarlijks een scriptieprijs. Er zijn steeds twee prijzen: een voor de beste masterscriptie (prijs 2.500 euro) en een voor de beste bachelorscriptie (prijs 1.500 euro). Voor de Scriptieprijs 2019 ontving de Ksa vier masterscripties die voldeden aan de voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat het eindcijfer van de onderwijsinstelling minimaal een 8 moet zijn. Beleidsrelevantie, uitdrukkingsvaardigheid en analytisch niveau zijn beoordelingscriteria van de jury. Er werden geen bachelorscripties ontvangen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op 11 mei 2020 van 16 tot 17 uur bij de Ksa in Den Haag. De prijswinnaar presenteert dan zijn scriptie. Meer informatie over het aanmelden voor deze bijeenkomst volgt binnenkort. Hetzelfde geldt voor de inschrijving en voorwaarden voor deelname aan de Kansspelautoriteit Scriptieprijs 2020.