Werkbezoek minister Dekker aan Kansspelautoriteit

9 juli 2018

Minister Dekker (Justitie en Veiligheid, portefeuillehouder Kansspelbeleid) bezocht vandaag (maandag 9 juli 2018) de Kansspelautoriteit.

De minister liet zich tijdens het werkbezoek voorlichten over diverse aspecten van het werk van de toezichthouder op de kansspelen. Zo kreeg hij een presentatie over de manier waarop de Kansspelautoriteit illegaal fysiek en online aanbod van kansspelen opspoort. Wat betreft het illegale online aanbod, werd de minister (foto) gedemonstreerd hoe de Kansspelautoriteit legale en illegale gokapps monitort en de effectiviteit van haar optreden meet.

sanderdekker

Controle Databank

In afwachting van de Wet Kansspelen op afstand (het wetsvoorstel ligt in de Eerste Kamer), is online gokken in Nederland verboden. Op dit moment mag alleen de Toto online sportweddenschappen aanbieden. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet is dat aanbieders van online kansspelen die een vergunning willen krijgen, aangesloten moeten zijn op een geautomatiseerd systeem, de zogenoemde Controle Databank. De Kansspelautoriteit kan hierin op afstand zien wat er gebeurt. De minister kreeg tijdens zijn bezoek de door de Kansspelautoriteit ontwikkelde Controle Databank gepresenteerd.

Verslavingsrisico

De minister werd ook meegenomen in de methode die de Kansspelautoriteit gebruikt om het verslavingsrisico van verschillende soorten kansspelen in te schatten. Een hoog verslavingsrisico heeft bij het houden van toezicht een hogere prioriteit dan wanneer het risico op het oplopen van kansspelverslaving klein is. Het voorkomen van kansspelverslaving is een van de drie publieke doelen van de Kansspelautoriteit; de andere twee zijn het beschermen van de consument en het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit.

Integriteit

Naast het houden van toezicht op vergunninghouders en het bestrijden van illegaal kansspelaanbod, is het verlenen van vergunningen een hoofdtaak van de Kansspelautoriteit. De Wet op de kansspelen bepaalt dat bepaalde kansspelen alleen met een vergunning mogen worden aangeboden. De Kansspelautoriteit toetst bij het verlenen van vergunningen de integriteit van aanvragers. Dan gaat het om de integriteit van de ondernemer zelf, maar ook van de mensen in zijn of haar zakelijke netwerk. De minister werd uit de doeken gedaan hoe de Kansspelautoriteit hierbij te werk gaat.