Aanpak loot boxes


Loot boxes zijn een soort schatkistjes die game-ontwikkelaars hebben toegevoegd aan games. De speler kan loot boxes tijdens het spel openen om daar in het spel voordeel mee te krijgen. Vaak is van tevoren niet duidelijk wat er in de loot boxes zit.

Risico's loot boxes voor de speler

  • Geen controle van leeftijd
  • Geen bescherming van consumenten
  • Oneerlijk spel
  • Verlies van geld
  • Gokverslaving

Let op: speelt uw kind games met loot boxes? Wij adviseren om geen enkele loot box te openen, of deze nou mogen of niet. Loot boxes hebben bijna altijd een verslavend karakter.

Let op: speelt u een game en kunt u items nu niet meer verhandelen? U bent misschien geld kwijt. Uw klacht kunt u richten aan de aanbieder van het spel. U kunt hulp krijgen bij dit probleem van de Autoriteit Consument & Markt.

Rechtszaak vanwege loot boxes in het spel Fifa

De Kansspelautoriteit legde in 2019 aan de producent van het spel Fifa, Electronic Arts, een last onder dwangsom op vanwege de loot boxes in de game. Dit mondde uit in een rechtszaak. In de tijdlijn hieronder is het verloop van de rechtszaak te zien.

Op 9 maart heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een definitieve uitspraak gedaan in deze zaak. Het oordeel is dat de Ksa Packs in het spel Fifa ten onrechte als een afzonderlijk spel heeft beoordeeld. Hiermee is deze zaak ten einde gekomen. EA hoeft het spel niet aan te passen.

Lees: Uitspraak Raad van State in FIFA-zaak: dwangsom aan EA onterecht

De rechtbank Den Haag oordeelt dat de Ksa in oktober 2019 terecht  Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl ieder een last onder dwangsom heeft opgelegd vanwege het overtreden van de Wet op de kansspelen met ‘Packs’ in het spel Fifa.

Wij leggen last onder dwangsom op voor loot boxes in Fifa.

Uit dit bericht blijkt niet of tegen het besluit bezwaar is gemaakt of beroep is ingesteld. Zie voor de actuele stand van zaken het sanctiebesluit.

Lees Lasten onder dwangsom Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl voor spel Fifa

Onderzoek Kansspelautoriteit toont aan: sommige lootboxes zijn in strijd met de kansspelwet. Wij roepen aanbieders op om aanpassingen te doen.

Spelaanbieders kunnen verschillende aanpassingen doen:

  • loot boxes helemaal uit het spel halen en bijvoorbeeld te vervangen door 'direct buy': gamers kopen dan van tevoren bekende items. Er is dan geen sprake meer van een verboden kansspel. Omdat de virtuele items dan nog steeds verhandelbaar zijn, zijn spelers geen geld kwijt.
  • Een andere optie is het (opeens) stopzetten van de mogelijkheid tot verhandelen van de items.

Lees Sommige loot boxes in strijd met kansspelwet

Wij krijgen meldingen van gamers, ouders en zorginstellingen over het verslavende effect van loot boxes.

Meld gokken in games