Aanpak loot boxes

Het probleem met loot boxes

Loot boxes zijn gokspelen die game-ontwikkelaars hebben toegevoegd aan games. De speler kan loot boxes tijdens het spel openen om daar in het spel voordeel mee te krijgen. Loot boxes zijn soms verboden: als de speler een prijs kan winnen. Omdat de prijs waarde heeft en de speler geen invloed uit kan oefenen gaat het hier om gokken. Dat is verboden zonder vergunning.

Spelers onder de 18 kunnen loot boxes openen en zijn dan aan het gokken. Ook dat is een probleem omdat de hersenen van jonge mensen extra kwetsbaar zijn voor gokverslaving.

Risico's loot boxes voor de speler

  • Geen controle van leeftijd
  • Geen bescherming van consumenten
  • Oneerlijk spel
  • Verlies van geld
  • Deelname aan verboden kansspel
  • Gokverslaving

Let op: speelt uw kind games met loot boxes? Wij adviseren om geen enkele loot box te openen, of deze nou mogen of niet. Loot boxes hebben bijna altijd een verslavend karakter.

Let op: speelt u een game en kunt u items nu niet meer verhandelen? U bent misschien geld kwijt. Uw klacht kunt u richten aan de aanbieder van het spel. U kunt hulp krijgen bij dit probleem van de Autoriteit Consument & Markt.

Onze aanpak bij verboden loot boxes

Gokken in games mag niet. Bekijk de geschiedenis van onze aanpak om dit te bereiken.

Wij leggen last onder dwangsom op voor loot boxes in Fifa.

Uit dit bericht blijkt niet of tegen het besluit bezwaar is gemaakt of beroep is ingesteld. Zie voor de actuele stand van zaken het sanctiebesluit.

Lees Lasten onder dwangsom Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl voor spel Fifa

Onderzoek Kansspelautoriteit toont aan: sommige lootboxes zijn in strijd met de kansspelwet. Wij roepen aanbieders op om aanpassingen te doen.

Spelaanbieders kunnen verschillende aanpassingen doen:

  • loot boxes helemaal uit het spel halen en bijvoorbeeld te vervangen door 'direct buy': gamers kopen dan van tevoren bekende items. Er is dan geen sprake meer van een verboden kansspel. Omdat de virtuele items dan nog steeds verhandelbaar zijn, zijn spelers geen geld kwijt.
  • Een andere optie is het (opeens) stopzetten van de mogelijkheid tot verhandelen van de items.

Lees Sommige loot boxes in strijd met kansspelwet

Wij krijgen meldingen van gamers, ouders en zorginstellingen over het verslavende effect van loot boxes.

Meld gokken in games

Komt u gokken tegen in games, zoals loot boxes?